Novosti i aktivnosti

Ljubav nije bolOdržano predavanje Zar je moguće da je to ljubav

29.11.2022.

U Gradskoj knjižnici Makarska jučer je održano predavanje Zar je moguće da je to ljubav, predavanje o nasilju u partnerskim vezama mladih. Predavanje je održala psihoterapeutkinja Maja Andrijašević, a predavanje je dio projekta Ljubav NIJE bol, projekta podržanog od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Predavanje je ovaj put bilo namijenjeno roditeljima, nastavnicima, stručnim suradnicima te ostalim koji se bave djecom i mladima.

Predavačica je naglasila sve ranije ulaženje mladih u partnerske veze da čak ne govorimo više niti o mladima nego o djeci od 11 godina, što ih čini vrlo ranjivom i rizičnom skupinom kada je u pitanju nasilje. Tu se više može govoriti o emocionalnom nasilju i nasilju putem Interneta te ga karakterišu ponašanja poput zadirkivanja, verbalnih i emocionalnih prijetnji, izolacije od prijatelja i obitelji, kontroliranja odijevanja, ponašanja, kretanja i dr.

Predavačica je naglasila da je nasilje među mladima češće u sredinama u kojima se izražene rigidne rodne uloge, što često rezultira višim stupnjem tolerancije prema nasilju nad ženama te neadekvatnim kažnjavanjem nasilnika.

Prisutni roditelji su izrazili svoje strahove i brige vezano za aktualnu temu jer se i sami često osjećaju nemoćni kada su u pitanju njihova vlastita djeca. Kako im prići, na koji način uspostaviti bolje i kvalitetniji odnos s djetetom, bez prevelikog pritiska i kontrole što često rezultira samo dječjim otporom i narušavanjem odnosa.

– Određena istraživanja su pokazala da adolescenti koji su odrasli u zadovoljavajućem emocionalnom okruženju, mogu stvoriti zadovoljavajuću emocionalnu vezu, i kada im nije zadovoljavajuća, prekinuti je. S druge strane adolescenti koji su anksiozno privrženi i oni s izbjegavajućim obrascem privrženosti teško stvaraju zadovoljavajuće odnose i teško prekidaju nezadovoljavajuće odnose. Prekid ili pomisao na prekid kod njih izaziva tjeskobu i ostaju u nezadovoljavajućim vezama. Zaključak predavanja je bio da se o ovoj temi jako malo govori, da djeca i mladi imaju jako malo informacija o tome kome se obratiti u slučaju da im je pomoć potrebna te da bismo svi trebali napravit više kada je u pitanju prevencija nasilja među mladima i nad mladima – kaže voditeljica projekta ‘Ljubav NIJE bol’ Ivona Vučić.

Cijeli članak: https://makarska-danas.com/


 

Projekt Ljubav NIJE bol, podržan od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade bliži se svom kraju, ali time ne staje naš rad na osvještavanju javnosti o važnosti uočavanja problema nasilja.
Svi građani, a osobito mladi koji se suočavaju s problemom nasilja, se uvijek mogu javiti u Savjetovalište Lanterna svaki radni dan od 8 do 13 sati.
Upamtite pravovremeno traženje pomoći je izuzetno važno.