LUTKARSKE RADIONICE I RADIONICE SCENSKOG IZRAŽAVANJA

Lutkarske radionice i radionice scenskog izražavanja su aktivnosti koje Savjetovalište Lanterna iz Makarske organizira u okviru projekta "Izaberi nešto za sebe!".

Cilj radionica je razvitak kreativnog izražavanja djece u govoru, likovnom i glazbenom i scenskom izrazu, veća uključenost djece i mladih u slobodne aktivnosti, razvoj socijalizacije i komunikacijskih vještina, suprotstavljanje aktivnog odmora dosadi, smanjivanje okupljanja djece u neformalne grupe s devijantnim ponašanjem, uključivanje i visokorizične djece, mogućnost pozitivne identifikacije s voditeljima aktivnosti.

Ideja s lutkarskim radionicama je da se zajedno s učenicima prođe kroz čitav proces nastanka jedne lutkarske predstave. Lutkarske radionice su otvorene za sve učenike osnovnih makarskih škola. Na radionici se izrađuju lutke u više tehnika, uvježbava lutkarska animacija, scenski govor i ostali elementi umjetničkog izraza. 
Kroz rad djeca se potiču na timski rad i suradnju, uče slušati jedni druge i pomagati jedni drugima, a pri tome nešto zajedničko stvarati.

 

Rezultat radionice je lutkarska predstava koja se nakon završenih radionica izvodi po vrtićima, osnovnim školama i na Makarskim lutkarskim danima. 
Savjetovalište «Lanterna» je provelo ankete među sudionicima dosadašnjih radionica, u svrhu evaluacije projekta u cjelini. Djeca lutkarske radionice ocjenjuju vrlo zanimljivima i kreativnim jer dobiju priliku raditi svojim rukama u raznim materijalima, zabavlja ih i gluma u svim svojim aspektima i mogućnosti koje im nudi.

Veliki odgojni učinak ovakvih aktivnosti leži upravo u tome da kreativnošću oslobađamo svoje potencijale, ali jedino ustrajnošću u zajedničkom radu doživljavamo uspjeh. Najveći uspjeh za djecu je uvijek veliki pljesak publike.

lutke1.jpg
lutke2.jpg