PROJEKT RASTIMO UZ POKRET

Savjetovalište Lanterna nastavlja s provođenjem sportskih aktivnosti za učenike od 1. do 4. r. OŠ. Aktivnosti se održavaju svake subote od 12.00 do 14.00 u OŠ Stjepana Ivičevića. Za učenike 1. i 2. razreda od 12.00 do 13.00, a za učenike 3. i 4. razreda od 13.00 do 14.00. Treneri su Lanternini dugogodišnji suradnici nastavnici TZK-a Mario Marinović i Toni Kovačević.

 
Savjetovalište Lanterna je započelo s  projektom Rastimo uz pokret 2013. god. i do sada je kroz projektne aktivnosti prošlo oko 500 učenika. Osnovni cilj projekta jest što većem broju djece pružiti priliku bavljenja rekreativnim i redovitim sportskim sadržajima u svrhu unaprjeđenja i promicanja zdravlja (posebno djeci sa zdravstvenim teškoćama, teškoćama u području motorike, socijalizacije i onima koji se ne bave nikakvim sportom). 
Ovakve vrste aktivnosti kod djece potiču razvitak samopouzdanja i pozitivnu sliku o sebi, uče se kontrolirati emocije, uče se timskom radu. Kroz timski rad uče kako poštivati druge, kako uspjeti zajedno s njima, stvaraju nova prijateljstva i šire svoj društveni krug, što je jedan od preduvjeta za uspješnu socijalizaciju.


Projekt Rastimo uz pokret Savjetovalište Lanterna provodi već petu godinu uz podršku Grada Makarske. 
Savjetovalište Lanterna poziva djecu da se uključe u aktivnosti u što većem broju, a roditelje, nastavnike i ostale građane da podrže ovaj oblik Lanterninih rekreativnih aktivnosti.

Voditeljica projekta
Ivona Vučić

12345.jpg
12346.jpg

Jučer u prostoru dvorane Arte izvedena je predstava pod nazivom POSUDI MI… Skupina entuzijasta, mame i njihova djeca pod redateljskom palicom Božene Delaš, priuštili su nam pola sata potpunog uživanja. Cijela predstava je amaterski uradak koji su osmislili sami sudionici. Mjesecima su vrijedno radili i vježbali te su s ponosom sinoć s nama podijelili rezultat tog rada. 
Priprema same predstave i rad na dramskim radionicama spojio je roditelje i djecu te na novi način povezao njihove živote. Otkrili su neke skrivene sposobnosti, razbuktali vlastitu kreativnost, pobijedili poneke strahove, a ono što je sigurno cijelo su se to vrijeme izvrsno zabavljali.
Ljubav i žar s kojim su vrijedno radili prenijeli su i na pozornicu i na cijelu dvoranu.
Glumci su bili potpuno prirodni, scenom su se kretali kao da im je to dio svakodnevnice, a zapravo su njihovi životi nešto sasvim drugo od kazališta. Među njima ima profesorica, odgajateljica, krojačica, odvjetnica… raznih profesija - glumica nema. Ipak sinoćnjom izvedbom su nas u potpunosti razuvjerili. Predstava obrađuje tematiku obitelji i iz raznih perspektiva majki i djece pokušava objasniti što je obitelj za običnog čovjeka. Djeca  glumci su u predstavu  unijeli vedrinu i iskrenost svojom dječjom mudrosti. 
Puna dvorana Arte od najmlađih do najstarijih je predstavu pratila i smijehom i pokojom suzom te kući otišla puna toplih emocija. 
Predstava se izvodi i večeras 9.5.2018. te vas ovim putem pozivamo ako niste uspjeli sinoć s nama podijeliti ovu lijepu priču imate  ponovno prilike danas.
Predstava je dio projekta I KAO DIO SI CJELINA! podrška jednoroditeljskim obiteljima koji je podržan od Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, a organizator je Savjetovalište Lanterna. Voditeljica projekta je Patricija Batinović.

lanterna-plakat-1.jpg

ORGANIZATOR BICIKLIJADE 2018:

 

UDRUGA SAVJETOVALIŠTE "LANTERNA"                                    

Makarska, Trg Tina Ujevića 5/3

Tel. 021/616-992, www.savjetovaliste-lanterna.hr

e-mail: savjetovaliste.lanterna@st.t-com.hr

                       

                                i                             

 

BICIKLISTIČKI KLUB MAKARSKA

Stjepana Radića 5a,  p. p. 6, HR-21300 Makarska

Tel. 091/161-7417, e-mail: zidic.neno@gmail.com

Facebook: BK-Makarska

 

 

 

 

PRIJAVNICA – BICIKLIJADA MAKARSKA 2018 (25.05. I 26.05.) (ZA OSOBE MLAĐE OD 18 GODINA)

 

                         IZJAVA I POTPIS RODITELJA ILI STARATELJA - za osobe mlađe od 18 godina

BICIKLIJADA MAKARSKA    2018

biciklijada2018_1.jpg

Šesnaesta, već tradicionalna makarska Biciklijada održana je u subotu 25. svibnja u organizaciji  Savjetovališta Lanterna i  Biciklističkog kluba Makarska. 
Ovogodišnja 16. Biciklijada održana je na radost i ushit svih sudionika koji su ovo lijepo sunčano jutro zagospodarili gradom bez vozila na motorni pogon, uz poklon majice, zabavni program i lutriju, kad su na jednoj od najljepših riva mali biciklisti biti potpuni vladari.
Biciklisti svih uzrasta, kao i oni  na rolama, romobilima i skejtovima, startali su nakon nastupa Gradske glazbe. Na ovogodišnju biciklijadu odazvalo se 750 sudionika  - djece, mladih, roditelja, građana, sportaša, turista i rekreativaca; najbrojnija su bila djeca osnovnoškolske dobi.  Najstariji sudionik biciklijade je Ibro Vreto (78), a najmlađi Mila Domina Knezović (2 mjeseca).
Biciklijada nije imala natjecateljski karakter i cilj joj je bio promoviranje zdravog stila življenja, međusobnog druženja i zabave te odgovornog ponašanja u prometu. 

Cilj ovakvih aktivnosti je prevencija fizičkog i psihičkog zdravlja - aktivan odmor želimo suprotstaviti dosadi te utjecati na smanjenje interesa za uzimanje droga i alkohola te dokazati da smo ekološki osviješteni. 
Napominjemo kako je cilj Biciklijade također i razvijanje odgovornog odnosa u prometu pa i ove godine posebno želimo skrenuti pozornost na zaštitu djece kacigama. 
Biciklisti u nebesko plavim majicama sa bijelim logom (dizajn plakata i majica: Dominik Buco Glučina) koje su organizatori darovali sudionicima Biciklijade preplavili su makarsku rivu. Nakon podjele startnih brojeva, uz nastup Gradske glazbe, u 10 sati krenula je vožnja gradskim ulicama: mali krug za najmlađe sudionike, koje su budno pratili njihovi roditelji i organizatori i 2 - 3 velika kruga za one malo starije oko Grada (10ak km). Cijeli grad je bio zatvoren za promet osim za sudionike Biciklijade. Promet su osiguravali osim policije i komunalnih redara brojni volonteri. Nakon utrke u kojoj su svi bili pobjednici sudionici su se mogli osvježiti uz peciva i vodu.
Manifestacija je popraćena zabavnim programom, uz već tradicionalno i originalno vodstvo Joška Marče. U zabavnom dijelu programa su nastupili Frane Granić i HR tim koji su izveli akrobatski program na svojim BMX-ima i ostavili publiku bez daha. Glavni  zgoditak bicikl dobio je Luka Gojak, a nagradu je uručio ga je dogradonačelnik Dražen Nemčić.
I večer prije bilo je zabavno. Nakon radionice servisiranja bicikla u zabavnom programu su nastupili DJ Spajić te makarski bendovi Ischariotzky i Rezerve.
Organizatori se zahvaljuju svim volonterima (100), donatorima i sponzorima (Zagrebačka banka, Apfel i Hoteli Makarska) koji su doprinijeli uspjehu ovogodišnje Biciklijade.
Pokrovitelji ovogodišnje Biciklijade su Grad Makarska, Turistička zajednica grada Makarske, Općina Tučepi i Općina Podgora.

Medijski pokrovitelji: Makarska kronika, Makarsko primorje, Makarska post, RMR.

biciklijada2018_4.jpg
biciklijada2018_2.jpg
biciklijada2018_3.jpg

JAVNI POZIV
ZA PRIJAVU KANDIDATA NA NATJEČAJ ZA DODJELU NAGRADA VOLONTERIMA

 

Povodom obilježavanja Dana grada Makarske pozivamo sve organizatore volontiranja i volontere da se prijave na Natječaj za volontere 2018.
Savjetovalište Lanterna u partnerstvu s Gradom Makarska drugu godinu organizira svečanu dodjelu nagrada najzaslužnijim volonterima, ali i organizatorima volontiranja s područja grada Makarske.
Volontiranje nije novost, mnoge organizacije u našem gradu godinama uspješno organiziraju volonterski rad i uključuju veliki broj volontera. Volonteri svojim nesebičnim radom doprinose rastu i razvoju svake društvene zajednice i njihova uloga je sve važnija u modernom svijetu. Njihovu važnost najbolje opisuje citat Sherry Anderson: „Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni već zato što su neprocjenjivi."
Prošlogodišnje iskustvo nam je pokazalo važnost organiziranja  ovakve manifestacije, ali nas je i potaknulo da proširimo broj kategorija kako bismo i organizatorima volontiranja, a ne samo volonterima, odali priznanje za njihov trud i rad. Zainteresirani organizatori volontiranja mogu nominirati vlastitu organizaciju, neku drugu organizaciju (za koju smatraju da bi trebala biti nominirana) te svoje volontere za nagradu volontiranja tako što će ispuniti Obrazac za prijavu volontera ili organizatora volontiranja i isti dostaviti mailom ili poslati poštom na adresu:

Savjetovalište Lanterna
Trg Tina Ujevića 5/3
21300 Makarska
e-mail: savjetovalište.lanterna@st.t-com.hr


Na natječaj se mogu prijaviti sve neprofitne organizacije (udruge, zaklade, javne ustanove, mjesni odbori; prema čl.7 Zakona o volonterstvu) najkasnije do 10. listopada 2018. godine.
O dobitnicima nagrade odlučuje Povjerenstvo od 5 (pet) članova. Svečana dodjele Nagrade volonterima 2018.  bit će održana dana 23. listopada 2018. godine u Gradskoj vijećnici s početkom u 12 sati. Uvjeti za prijavu kandidata i Obrasci za prijavu nalaze se  na web stranici Savjetovališta Lanterna i na stranicama Grada Makarska.
Nadamo se da ćete podržati našu inicijativu i veselimo se Vašem odazivu!

Obrazac za

prijavu volontera

Obrazac za prijavu mladog volontera do 25 godina

Obrazac za prijavu Organizatora volontiranja

Obrazac za prijavu volontera za dugogodišnji doprinos

Upute za prijavitelje

UKLJUČI SE I VOLONTIRAJ U PROGRAMU ZA MLADE!

Ruke za bolju Makarsku i Savjetovalište Lanterna objavljuju JAVNI POZIV volonterima i volonterkama za uključivanje u program Mladi u lokalnoj zajednici

Kreativna si i komunikativna osoba? Zanimaju te teme iz života mladih? Imaš volontersko iskustvo ili je volontiranje izazov kojem ne možeš odoljeti? Ukoliko je tvoj odgovor na neki od ovih pitanja potvrdan, prava je prilika da postaneš volonter/ka u programu Mladi u lokalnoj zajednici

Mladi u lokalnoj zajednici je program kojeg je u listopadu 2014. pokrenula udruga Ruke za bolju Makarsku s ciljem organiziranog i sustavnog informiranja mladih o njima važnim temama i područjima interesa (http://ruke.hr/programi/mladi-u-lokalnoj-zajednici/). U želji za širenjem suradničke mreže i podizanja programa na višu razinu isti je prerastao u suradnički program uključivanjem Savjetovališta Lanterna i zajedničkom prijavom na javni natječaj Grada Makarske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opis volonterskog posla:

  • informiranje i savjetovanje mladih objavljivanjem tekstova, fotografija, ilustracija i video materijala na web stranici www.ruke.hr  i facebook stranici infocentarzamlademakarska;

  • koordinacija rada volonterskih skupina temeljem zajedničkih interesa i raspolaganja slobodnim vremenom njihovih članova/ica;

  • evidencija rada volontera/ki kroz realizirane volonterske sate.

Tematski sadržaj informacija: organizacija rada škole i školski programi; besplatna usluga pomoći u učenju; upisi na fakultete, studentski smještaj i prehrana; stipendiranje studenata i učenika; natječaji za učeničke projekte; zapošljavanje mladih; usvajanje znanja i vještina kroz volontiranje; aktivnosti lokalnih udruga, ustanova i institucija s ciljem većeg uključivanja mladih u njihov rad;  mogućnost uključenja u program Erasmus+; uključenje mladih osoba s invaliditetom u društvo; osmišljavanje i provedba preventivnih programa za mlade; primjeri dobre prakse djelovanja mladih.

Cilj programa: prikupljanjem navedenih informacija stvorit će se baza podataka za što brže i davanje i primanje konkretne informacije iz područja života mladih. Redovito će se kontaktirati svi javni i civilni subjekti koji rade s mladima kako bi i njihove aktivnosti ušle u bazu podataka. Programom će se također nastojati provoditi edukativne kampanje prigodom obilježavanja značajnih datuma za mlade tijekom razdoblja provedbe programa (do kraja 2019.)

Korist uključivanja u volonterski program:

  • posjedovanje službene volonterske knjižice s evidentiranim volonterskim satima;

  • mišljenje i preporuka organizatora važne za daljnji volonterski staž ili zapošljavanje;

  • korisno volontersko iskustvo kroz zabavu, druženje i timski rad;

  • stjecanje vještina i znanja korisnih za buduće poslove i aktivnosti.

 

Uvjeti i način prijave: prednost uključivanju u program imaju osobe od 15 do 30 godina. Prijaviti se mogu i oni stariji ukoliko pokažu zanimanje i spremnost na vlastiti angažman. Prijave se vrše do srijede, 27. veljače 2019. slanjem osobnih podataka (ime i prezime, kontakt i razlog prijave) na e-mail adresu icm.infoma@gmail.com  ili predbilježbom na broj telefona Savjetovališta Lanterna 021 616 992 (radnim danom od 8:00 do 12.30 sati).

Prvi susret i dogovor volontera održat će se u četvrtak, 28. veljače 2019.19:30 sati u prostoru Info centra za mlade Makarska (Trg Hrpina 1.).

MOŽEŠ, AKO MISLIŠ DA MOŽEŠ!


Kroz projekt Možeš, ako misliš da možeš! Savjetovalište Lanterna organizira edukacije za mlade nezaposlene osobe. Do sada smo organizirali edukacije o financijskoj pismenosti, kako napisati životopis, kako odraditi intervju za posao kako bi mladi,  kroz stečeno novo znanje i vještine, povećali svoju konkurentnost na tržištu rada te se tako lakše uključili na tržište rada. Sljedeće dvije edukacije će se održati 19. i 20. veljače, a tema je Kako mirnim putem riješiti sukob?
Voditeljica aktivnosti je Glorija Matić, mag. socijalne politike. 
Edukacije se provode uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

moz2.jpg
moz1.jpg
moz4.jpg
moz3.jpg
plakat_dobar2.JPG

BESPLATNE PRIPREME ZA DRŽAVNU MATURU SAVJETOVALIŠTA LANTERNA

Hrvatski jezik jedan je od  najzahtjevnijih nastavnih predmeta na Državnoj maturi. Ispit se sastoji od dva dijela (test i esej) koja se pišu tijekom dva dana, ove godine 17. i 18. lipnja.

Savjetovalište Lanterna već treću godinu organizira besplatne pripreme za Državnu maturu iz hrvatskoga jezika s ciljem da se maturantima makarskih srednjih škola olakša pripremanje gradiva i smanji nepotreban stres u situaciji koja im je važna za planiranje budućnosti.
Ponosni smo što smo kvalitetno realizirali ovaj projekt o čemu su svjedočili i sami učenici koji su u svojim evaluacijama dali najviše ocjene pripremljenosti i stručnom znanju profesorica, te organizaciji i korisnosti ovih priprema. Lani je kroz pripreme prošlo 80-ak učenika.

Stoga nas, nakon provedene ankete među učenicima završnih razreda obje srednje škole, nije iznenadio još veći interes učenika za pripreme za ovu godinu (106 učenika). Posebno nam je drago što su se učenici strukovnih zanimanja prijavili u velikom broju.

Pripreme za državnu maturu su započele ove subote, 12. siječnja. Škola je bila puna maturanata.

I ovu godinu pripreme  vode profesorice hrvatskoga jezika i književnosti Danijela Turić i Antonija Vuletić, uz koordinaciju Sanje Puharić, prof. psihologije, a održavat će se, s dopuštenjem ravnatelja Slavka Gudelja,  u SŠ fra Andrije Kačića Miošića.

Pripreme za državnu maturu planiramo realizirati kroz 72 sata, svake subote (od 9 do 12 sati) do svibnja, unutar kojih planiramo analizirati sva književna djela koja se nalaze na popisu eseja za Državnu maturu i temeljito proći jezični dio gradiva. Nastojat ćemo sve polaznike detaljno uputiti u sadržaje ispitivanja koji će se naći na Državnoj maturi, razviti im potrebne vještine i ponoviti s njima stečena znanja. – kazale su nam voditeljice

Kao organizatori, iskreno se nadamo se da ćemo i ove godine ostvariti temeljni cilj: ojačati samopoštovanje  i smanjiti strah od neuspjeha što su važni čimbenici pri polaganju ispita te da ćemo potaknuti u učenicima volju za daljnjim učenjem i kvalitetnijim pripremanjem državne mature. 

Napominjemo da je i ovogodišnji projekt  Savjetovališta  Lanterna priprema za državnu maturu iz Hrvatskoga jezika podržan od Grada Makarske i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 

Podsjećamo da Savjetovalište Lanterna ove godine slavi 20 godina od osnivanja.

12.02.2019.

matura1.JPG
matura2.JPG

14.02.2019.

psih_veći.JPG

18.02.2019.

Predavanje u tjednu psihologije.jpg

OBILJEŽAVANJE 20 GODINA SAVJETOVALIŠTA LANTERNA

U četvrtak 21. veljače Savjetovalište Lanterna je predavanjem svojih članova obilježila 20. godina svoga rada. Predavanje koje je održano u dvorani Arte proteklo je u svečanoj atmosferi. Dogradonačelnik Dražen Nemčić pozdravio je sve prisutne i čestitao Savjetovalištu na dugogodišnjem uspješnom radu. Topla glazbena uvertira najavila je predavanje u izvedbi Luke Gojaka mladog trubača glazbene škole i Ivane Perić na klaviru.

Nakon toga su slijedila izlaganja članica Savjetovališta predstavljajući kratkim prezentacijama rad udruge. Predsjednica Sanja Puharić je kronološki od osnutka predstavila rad savjetovališta Lanterna prikazan kroz puno fotografija s brojnih Lanterninih aktivnosti.

 

Miranda Mastelić, psihologinja u Centru za socijalnu skrb dugogodišnja članica prezentirala je ulogu djeteta u rastavi braka osvrnuvši se na problematiku koju muči sve veći broj obitelji.

O Lanterninim grupama samopomoći govorile su Matea Jukić Talaja i Ivona Vučić koje s polaznicima rade na unaprjeđenju kvalitete međuljudskih odnosa kroz usvajanje uvjerenja Teorije izbora.

Temu trema kod školske djece kratkim prikazom je obradila Snježana Glučina članica Lanterne školska psihologinja u OŠ Tučepi.

Kroz primjer dobre prakse  suradnju Lanterne sa školama predstavila je Jelenka Medoš, dugogodišnja članica i pedagoginja u OŠ Stjepana Ivičevića.

 

Na kraju je Patricija Batinović iz Savjetovališta Lanterna kratko predstavila dobrobiti volontiranja i rad s volonterima u Savjetovalištu.

 

Iako je predavanje trajalo više od dva sata, to nije bilo dovoljno vremena za predstaviti bogati opus rada Udruge. Predsjednica se na kraju zahvalila svima prisutnima uz najavu izložbe retrospektive rada Savjetovališta Lanterna koja je planirana za 1. travnja 2019.

25.02.2019.

predavanje1.jpg
predavanje2.jpg
predavanje3.jpg
predavanje4.jpg

 

OSVIJESTI I PRIHVATI PROMJENU – PROJEKTA OBRAZOVANJA ZA ODRŽIVI RAZVOJ


Savjetovalištu Lanterna je odobrena provedba projekta Osvijesti i prihvati promjenu!, projekta čiji je cilj obrazovanje za održivi razvoj. Poziv je raspisan u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Švicarska Konfederacija uspostavila je 2006. godine Financijski mehanizam švicarskog doprinosa procesu proširenja Europske unije koji je usmjeren na nove države članice EU i predstavlja izraz švicarske solidarnosti s Europom u preuzimanju dijela tereta vezano uz aktivnosti koje se poduzimaju u cilju smanjivanja ekonomskih i socijalnih nejednakosti na području Europske unije. Provedbeno tijelo je Ured za udruge Republike Hrvatske.
 

Kroz ovaj projekt je našoj Udruzi odobreno 348.238,54 kn, a vrijeme trajanja projekta je 18 mjeseci. Projekt će se provoditi u partnerstvu sa JU MARA, OŠ Stjepana Ivičevića, SŠ fra Andrije Kačića Miošića, Udrugom Ruke za bolju Makarsku te Udrugom osoba s invaliditetom Sunce.
Održivi razvoj je razvoj koji zadovoljava potrebe današnjice, a pritom ne ugrožava potrebe budućih generacija. Osnovne četiri sastavnice održivog razvoja su gospodarstvo, društvo, okoliš i kultura. 
Kroz ovaj projekt ćemo nastojati, informiranjem i educiranjem svih dobnih skupina, podići svijest građana o održivom razvoju. Promicat će se i volontiranje među djecom i mladima, budući da ono osnažuje pojedince i pomaže u izgradnji snažnijih zajednica, potiče nove vještine i građansku odgovornost. Korisnici projekta su djeca, mladi, roditelji, nastavnici i svi ostali zainteresirani građani. Iako su pitanja vezana uz održivi razvoj integrirana u planove i programe formalnog učenja (u osnovnim i srednjim školama), određene teme nemaju jednaku kvalitetu te su potrebni dodatni napori organizacija civilnoga društva u osiguravanju praktičnog aspekta učenja u područjima kao što su zaštita okoliša i prirodnih dobara; održiva proizvodnja i potrošnja; ljudska prava i demokratsko građanstvo; poticanje i planiranje održivog razvoja; socijalna kohezija; zdravlje te kulturna i tradicijska baština. 

 

U subotu, 16. ožujka krećemo sa prvim projektnim aktivnostima. To su radionice za srednjoškolce pod nazivom Građanski inkubator koje će voditi predsjednik Udruge partnera Petar Kelvišer. Ciklus od šest radionica u trajanju od dva sata obrađivat će teme kao što su nenasilna komunikacija, predrasude, stereotipi, identitet, diskriminacija, ljudska prava, korupcija. 
 

U subotu, 23. ožujka započinje još jedna edukacija za 1. i 2. razrede srednje škole turističkog i ekonomskog smjera pod nazivom Prošlost, sadašnjost i budućnost Makarskog turizma. 
Ciljevi ovih radionica su upoznavanje polaznika s povijesnim razvojem grada u posljednjih 200 godina, razvoj svijesti o tome što je dovelo do nekih od glavnih infrastrukturnih problem Grada, razvoj kritičkog mišljenja, razvoj svijesti o mogućim alternativama turizmu u gospodarstvu Primorja, o mogućnostima zapošljavanja mladih u drugim gospodarskim sektorima te poticanje razvoja poduzetničkog duha kroz društveno odgovorno poduzetništvo
Kroz radionice će mladi razvijati kompetencije za djelovanje u području održivog razvoja te će ih se kroz rad radionica poticati na aktivno sudjelovanje u području održivog razvoja. 

 

Svi zainteresirani se mogu prijaviti na radionice putem naše fb stranice, putem telefona 616-992 ili direktno u školi kod školskog psihologa ili pedagoga. 

                                                                                                                                                            Voditeljica projekta:
                                                                                                                                                             Ivona Vučić

09.03.2019.

 

LANTERNINE RADIONICE ZA MLADE NASTAVLJAJU S RADOM


Savjetovalište Lanterna organizira još dva treninga za mlade u utorak i srijedu, 2. i 3. Travnja 2019.  god. od 16 do 18 sati u prostorijama Info Centra za mlade. Tema radionica su u utorak 2.4. (Feedback) i srijedu 3.4. (motivacija) u sklopu projekta "Možeš, ako misli da možeš" kojeg provodi Savjetovalište Lanterna, a kojeg financira Ministarstvo demografije,obitelji, mladih i socijalne politike.

Na prvoj radionici mladi će naučiti još jedan alat uspješne komunikacije - Feedback.
Feedback je nešto od čega obje strane imaju korist, što nije slučaj kod kritike. Poanta feedbacka je pomoći nam da postanemo još bolji i uspješniji - stoga se smatra da je feedback dar (za razliku od kritike) jer s njim rastete i od njega imate koristi. U srijedu, 3. travnja učit će se o motivaciji - koje sve vrste motivacije postoje, kako motivirati sebe, a kako druge.

Savjetovalište Lanterna poziva sve zainteresirane mlade osobe da se prijave na radionice. Radionice su besplatne, a organizator će osigurati i osvježenje za sudionike.

 
U sklopu projekta Možeš, ako misliš da možeš“ nastavljaju s radom i Lanternine Fokus grupe Teorije izbora, grupe čiji je cilj rad na sebi i unaprjeđenju naših odnosa. Kroz rad u grupi polaznici usvajaju potrebne vještine i znanja za bolje razumijevanje ljudskog ponašanja te uče birati ponašanja s kojima će se osjećati sretnije i zadovoljnije. Teorija izbora nas uči da svatko od nas kontrolira samo svoje ponašanje te da  nismo rezultat ponašanja drugih ljudi, okolnosti u kojima živimo ili naše prošlosti, osim ako to ne odaberemo biti. 

Razmišljajući o odnosima moramo voditi računa da li nas naša ponašanja približavaju ili udaljavaju od osobe koja nam je važna. Kada vidimo da neki odnos ne štima i da bi se tu trebalo nešto promijeniti važno je da osvijestimo što je to što mi radimo u tom odnosu? Što je krivo u onome što izabiremo i na kraju kako to možemo promijeniti?


Svi zainteresirani su dobro došli i mogu se priključiti radu grupe. Grupa se sastaje ponedjeljkom u 20 sati u prostoru Savjetovališta Lanterna.


                                                                                                                                                                    Voditeljica projekta:

 

                                                                                                                                                                     Ivona Vučić

29.03.2019.

29.03.2019.

PLAKAT - LANTERNA SVIJETLI ZA ZAJEDNICU.

 

EDUKACIJA ZA MLADE VOLONTERE


U okviru projekta  Osvijesti i prihvati promjenu, projekta ugovorenog kroz švicarsko – hrvatski program suradnju, a uz podršku Ureda za udruge,  Savjetovalište Lanterna kreće sa radionicama za mlade volontere, učenike 5. i 6. razreda OŠ partnera Stjepana Ivičevića . Radionice za učenike će voditi Lanternina djelatnica Patricija Batinović kako bi se učenici educiralo o volontiranju te razvili vještine koje će im pomoći kako u kvalitetnijem volontiranju tako i u životu uopće. Na radionicama će učenici razrađivati plan provedbi volonterskih akcija koje će u okviru ovog projekta biti najviše usmjerene na rad u plasteniku koji se planira montirati u sklopu Osnovne škole, a koji će nakon projekta ostati u školskom vlasništvu. Na taj način će se učenici dodatno educirati i o važnosti življenja u skladu s načelima održivog razvoja te ta svoja teoretska znanja kasnije moći i praktični primijeniti.

02.04.2019.

 

LANTERNA SVIJETLI ZA ZAJEDNICU

U ponedjeljak, 1. travnja Savjetovalište Lanterna je organiziralo svečano otvorenje izložbe povodom dvadeset godina rada Udruge. Izložbu pod nazivom Lanterna svijetli za zajednicu otvorila je predsjednica Udruge Sanja Puharić, dogradonačelnik grada Makarske gosp. Dražen Nemčić te ravnatelj Galerije gosp. Josip Karamatić. Izložba će biti otvorena od 1. do 8. travnja, a posjetitelji će kroz brojne plakate moći vidjeti presjek rada udruge od samih početaka do danas.


Večer je protekla u ugodnom druženju uz DJ-a Bracu, a nakon otvaranja izložbe organiziran je i mali domjenak. Još ljepšem ugođaju doprinijeli su i učenici Duje Andrijašević i Ružica Alerić koji su recitirali Pobratimstvo lica u svemiru Tina Ujevića te Tanja Topić, koja je otpjevala Lennonovu skladbu Imagine.

04.04.2019.

lant06.jpg
lant03.jpg
lant05.jpg
lant02.jpg
lant04.jpg
lant01.jpg

Fotografije: Ivo Ravlić

 

Prošlost, sadašnjost i budućnost makarskog turizma – gdje sutra?

U sklopu projekta Osvijesti i prihvati promjenu, financiranog kroz švicarsko-hrvatski program suradnje i Ureda za udruge Vlade RH, održane su radionice Prošlost, sadašnjost i budućnost makarskog turizma. Na radionicama su sudjelovali učenici 1. i 2. razreda makarske Hotelijersko-turističke škole. Radionice je vodio prof. povijesti Nevena Jovića, bivši učenik HTT-a, koji je s učenicima obrađivao teme koje se tiču povijesnog razvoja makarskog turizma, aktualnog stanja te budućnosti Makarske u skladu sa svjetskim turističkim trendovima i tehnologijom.
Kroz rad učenici su se prvi put upoznali sa pojmovima poput SWOT analize, studije slučaja (eng. Case study) te su po prvi put sudjelovali u razradi ideja za mobilne aplikacije. Svoje zadovoljstvo odrađenim pokazali su i evaluacijom, temeljenoj na težini, ciljevima, vještinama  i primjenjivosti u praksi gdje su dali vrlo pozitivne ocjene. Rezultati evaulacije su pokazali i to da su učenici bili iznimno zadovoljni radioničkim načinim rada koji im je omogućio da teoretski dio usvojen u školi mogu vidjeti kao nešto živo i praktično primjenjivo.

16.04.2019.

turizam1.jpg
turizam3.jpg
turizam2.jpg
turizam4.jpg

 

RADIONICA O KOMPOSTIRANJU

U sklopu projekta Osvijesti i prihvati promjenu Savjetovalište Lanterna organizira prvu u nizu radionica Urbani vrtlari u partnerstvu sa JU Makarska razvojna agencija. Na radionicama će polaznici moći naći odgovor na pitanja gdje kompostirati, kako kompostirati, što sve ide u kompostnu hrpu, kako znati da je kompost zreo za korištenje. 
Radionica će se održati u utorak, 02. svibnja 2019. Godine u dvorištu Glazbene škle (ispred Galerije Gojak) u 17,00, a voditeljica radionice je Mila Lukić, mag. ekologije i zaštite prirode.

Kompostiranje je najstariji i naprirodniji način recikliranja biootpada s kojim smanjujemo količine otpada na odlagalištima, pomažemo okolišu, poboljšavamo kvalitetu zemlje u vrtu, a ujedno štedimo i novac. Ostaci biootpada iz vaših kuhinja ili vrtova mogu se biološkim procesom razgradnje uz pomoć mikroorganizama i uz prisutnosti zraka pretvoriti u plodni humus. Korištenjem dobivenog humusa u vrtu ili u teglicama s biljkama, poboljšati ćete strukturu tla, zadržavanje vlage, zemlja će se obogatiti visoko vrijednim hranjivim tvarima, povećati će se doprinose biljnih plodova, a biljke će biti otpornije na nametnike i bolesti.

Još više o svemu navedenom možete saznati kroz teorijski i praktični dio naše radionice. Tijekom teorijskog dijela odgovoriti ćemo na najvažnija pitanja o kompostiranju i predstaviti kako održivo gospodariti i s ostalim otpadom unutar kućanstva. Kroz praktični dio demostrirati ćemo kako kompostirati u vrtu ali i stanu.

 

Pridružite nam se na radionici! Broj sudionika je ograničen, a prijaviti se možete na telefon 021/616-992 ili putem FB stranice Savjetovališta Lanterna.

23.04.2019.

osvijesti2.jpg

 

LANTERNINA RADIONICA O KOMPOSTIRANJU

U sklopu projekta Osvijesti i prihvati promjenu održana je prva u nizu radionica Urbani vrtlari u prekrasnom ambijentu vrta Glazbene škole. Radionica na temu kompostiranja, koju je vodila Mila Lukić, mag. ekologije i zaštite okoliša, bila je iznimno dobro posjećena Prisutni su mogli čuti sve o kompostiranju; gdje kompostirati, kako kompostirati, što sve ide u kompost te kako znati da je kompost zreo za korištenje. Sve to je voditeljica i praktično predstavila napravivši kompostnu hrpu u kućnom komposteru. 
Kompostiranje je najstariji i naprirodniji način recikliranja biootpada s kojim smanjujemo količine otpada na odlagalištima, pomažemo okolišu, poboljšavamo kvalitetu zemlje u vrtu, a ujedno štedimo i novce. Ostaci biootpada iz naših kuhinja ili vrtova mogu se biološkim procesom razgradnje uz pomoć mikroorganizama i uz prisutnosti zraka pretvoriti u plodni humus. Korištenjem dobivenog humusa u vrtu ili u teglicama s biljkama, poboljšat ćemo strukturu tla, zadržavanje vlage, zemlja će se obogatiti visoko vrijednim hranjivim tvarima, povećat će se doprinos biljnih plodova, a biljke će biti otpornije na nametnike i bolesti.
Ovaj dio projektnih aktivnosti Savjetovalište Lanterna provodi u partnerstvu sa JU Makarska razvojna agencija.
Projekt Osvijesti i prihvati promjenu je projekt obrazovanja za održivi razvoj podržan Od Ureda za udruge kroz švicarsko- hrvatski program suradnje. 
Sljedeća radionica će se održati u četvrtak, 16. svibnja u 17 sati na istom mjestu i nadamo se jednako dobroj posjećenosti.


                                                                                                                                                                 Voditeljica projekta:

                                                                                                                                                                 Ivona Vučić

06.05.2019.

komp1.jpg
komp5.jpg
komp2.jpg
komp3.jpg
komp4.jpg

12.05.2019.

 

PUTOKAZ PREMA ŽIVOTU BEZ OTPADA

Jučer su u Srednjoj strukovnoj školi održane još dvije radionice u nizu radionica Recycle & Reuse u organizaciji Savjetovališta Lanterna Makarska i Udruge Sunce. Naša draga suradnica Jadranka Alac je održala iznimno interesantno i inspirativno predavanje Putokaz prema životu bez otpada koje je učenike jako zainteresiralo, potaknulo na promišljanje i uključilo u diskusiju o našoj odgovornosti za naš okoliš te o raznim načinima kako smanjiti otpad. Drugu radionicu "Imam ideju" sa učenicima elektrotehničkog smjera su pripremile voditeljice Marija Ivanković, Tina Divic i Dijana Jelic Skorlic. Tema je bila kako od elektro dijelova, dijelova motora i sličnog otpada napraviti korisne i dekorativne predmete. Kao rezultat radionice su izašle četiri interesantne lampe koje su učenici, u ugodnoj radnoj atmosferi, napravili zajedno s voditeljicama.


U isto vrijeme u dvorištu Glazbene škole su se oni, zainteresirani za vrtlarenje, educirali o kompostiranju i biovrtlarenju uz stručno vodstvo naše suradnice Mile Jukić, mag. ekologije i zaštite okoliša. Voditeljica je dala i neke upute za početnike kako na najjednostavniji način krenuti s biovrtlarenjem, počevši na balkonu od jedne posude s jagodama ili rajčicama. Polaznike na jesen čeka nastavak radionice sa još mnoštvom zanimljivih savjeta, ali i uz praktičan prikaz rada u plasteniku, koji u sklopu projekta planiramo napraviti u dvorištu osnovne škole.
 

Cilj radionica je obrazovanje za održivi razvoj, a namijenjene su srednjoškolcima, djeci s teškoćama u razvoju i građanima. Putem radionica polaznici se informiraju o značenju smanjenja otpada, mogućnostima ponovnog korištenja stvari, reciklaže. Kako održivi razvoj ne podrazumijeva samo zaštitu okoliša i očuvanje prirode kroz ove projektne aktivnosti smo nastojali uključiti i osobe s teškoćama kako bi se okolina, prvenstveno škole i organizacije civilnog društva u zajednici upoznale s mogućnostima i sposobnostima djece s teškoćama te tako doprinijeli osnaživanju osoba s teškoćama i osoba s invaliditetom te im pomogli u povećanju samostalnosti u svakodnevnim aktivnostima.
 

Radionice su dio projekta Osvijesti i prihvati promjenu koji je podržan od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje.

                                                                                                                                                            Voditeljica projekta:
                                                                                                                                                             Ivona Vučić

17.05.2019.

osvijesti1.jpg
osvijesti2.jpg
osvijesti3.jpg
osvijesti4.jpg

20.05.2019.

Preuzmi prijavnicu

 

Vrijedna dramska družina Savjetovališta Lanterna izvela je predstavu za učenike prvih i drugih razreda osnovne škole Stjepana Ivičevića u Makarskoj. Predstava je upriličena u sklopu projekta - I kao dio si cjelina -podržanog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Mame i njihove kćeri vrijedno su svake subote od siječnja do svibnja pohađale dramske radionice i pripremale predstavu.
I ove godine pod voditeljskom palicom Božene Delaš izrodio se neobičan projekt. Prošle godine je tadašnja dramska družina izvela predstavu za građane Makarske, a ove godine su pripremili predstavu prilagođenu mlađem uzrastu.
Kroz predstavu su glumci pokazali kako život može biti jednostavan, kako nam ne trebaju skupe igračke, kako se uz pomoć dječje mašte mogu odglumiti klasične bajke u jednom novom svjetlu.
Cijela predstava je izvedena pomoću rekvizita koje svi imamo u svojim kućama – cipelama i majicama. Uobličena i skrojena u maštovitoj režiji voditeljice, ali i svih sudionika predstave.
Predstava pod nazivom „ Pola sata bez struje“ – u potpunosti je držala pažnju malih gledatelja, od početka do samog kraja, dozvoljavajući im da dodatno razbuktaju svoju maštu.
Sve pohvale glumcima i voditeljici što su nas još jedanput uspjeli ugodno iznenaditi i oduševiti.

30.05.2019.

drama1.JPG
drama2.JPG
drama3.JPG
drama5.JPG
drama4.jpg

 

OBILJEŽAVANJE EUROPSKOG TJEDNA ODRŽIVOG RAZVOJA

U petak, 31.5.2019. Savjetovalište Lanterna je, u partnerstvu s Udrugom Sunce i JU MARA, cjelodnevnim aktivnostima obilježilo Europski tjedan održivog razvoja. Obilježavanju su nam se pridružili i Grad Makarska, UZOR Osejava, DAUP Orion, Udruga za zaštitu okoliša Sunce iz Splita, Dječji vrtić Biokovsko Zvonce, Zadruga Rogač te Matica Umirovljenika Makarske. 
Program je započeo u 10 sati podjelom kućnih i vrtnih kompostera građanima te raznim edukativnim zabavnim radionicama za djecu i mlade, koji su organizirano dolazili iz makarskih vrtića te osnovnih i srednjih škola. Savjetovalište Lanterna s partnerima je organiziralo radionice izrade recikliranog nakita, izrada lampi od elektrootpada, radionica izrade tepiha od starih pamučnih majica, radionica pripreme hrane, radionica servisiranja bicikli te na kraju radionica izrade scenografije od kartona i papira nakon čega je prikazana i predstava u izvedbi Lanternine dramske skupine djece i roditelja. 
Čitavo događanje je završilo uz prigodan domjenak kada su se voditelji i posjetitelji nakon dugog dana prepunog aktivnosti, napokon mogli opustiti i uživati u glazbenoj točci Dua Linda Evans. 
Događanje je dio projekta Osvijesti i prihvati promjenu, projekta obrazovanja za održivi razvoj, koji financira Ured za udruge Republike Hrvatske kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje.

                                                                                                                                                                    Voditeljica projekta: 

                                                                                                                                                                     Ivona Vučić

06.06.2019.

izv5.jpg
izv2.jpg
izv3.jpg
izv4.jpg
izv6.jpg
izv7.jpg
izv1.jpg

 

HVALA ZA 17. BICIKLIJADU 

POKROVITELJI:

-    Grad Makarska
-    Turistička zajednica Makarska
-    Splitsko-dalmatinska županija
-    Općina Tučepi
-    Vlada Republike Hrvatske Ured za udruge
-    Švicarsko-hrvatski program suradnje

MEDIJI I MEDIJSKI POKROVITELJI: 
Makarska kronika, Makarsko primorje, Makarska - danas, RMR, TV Jadran

SPONZORI:
Apfel d.o.o. i  Merlin company

DONATORI: 
 M/Y Viganj, M/Y Voga, M/Y Calypso,  Bistro pizzeria La strada Tučepi – Makarska, Restoran Adriatik, Restoran Bonaca, Slastičarnica Romana,  Ristorante Pizzeria Bruschetta, Restoran Marco Polo, Restoran Bounty, Aqua park Wibit - Makarska, Cafe bar Skala, Red semi sub marine, Yellow semi sub marine, Pizzeria Domina, Pizzeria Centrum, Big Mama, Caffe bar Tempet, Caffe bar Loyd, Bistro pizzeria Pape, Zabavna radnja Marko, Trampulin Živac, Bungee jumping Joško

SURADNICI: 

Odjel za društvene djelatnosti,
Odjel za komunalne djelatnosti, Komunalni redari, Komunalni pogon,
Policijska postaja Makarska
Logo za majice i plakate - Dominik Glučina
Dragana Čović i Imagine band
Frane Granić, Stipe Kovačević – BMX show
Osoblje na razglasu

VOLONTERI:

Voditelji radionice popravki bicikli: Nenad Židić, Nenad Okmažić, Teo Beus, 
Dežurna liječnica dr . Luca Ivanda
Dežurni na ulicama i na rivi
Popisivačice i popisivači, učenici Srednje škole fra A. Kačića Miošića 
Volonteri na podjeli majica, vode i krafni
Gradska glazba
Goran Morović, snimatelj i fotoreporter, Krešimir Borić, snimatelj
Joško Marče, voditelj programa 
Članovi savjetovališta Lanterna i članovi Biciklističkog kluba Makarska

SUDIONICI na biciklama, rolama, romobilima, skejtovima i kolicima

ORGANIZATORI: Biciklistički klub "Makarska" i Savjetovalište Lanterna

VIDIMO SE DOGODINE!

06.06.2019.

bic1.jpg
bic2.JPG
bic4.JPG
bic3.JPG

25.09.2019.

DOKUMENTACIJA ZA DODJELU NAGRADA VOLONTERIMA 2019.

javni poziv.JPG

Obrazac za prijavu mladog volontera do 25 godina

Obrazac za prijavu Organizatora volontiranja

Obrazac za prijavu volontera

Obrazac za prijavu volontera za dugogodišnji doprinos

Upute za prijavitelje

 

                   21. listopada 2019.god. održana je Dodjela nagrada volonterima 2019. godine. Dodjela se održala u gradskoj vijećnici s početkom u 10 sati.
Savjetovalište Lanterna je u partnerstvu s Gradom Makarska po treći put organiziralo  ovu manifestaciju. Sama dodjela je prošla u svečanom tonu. Na dodjeli su bili prisutni nominirani volonteri , predlagatelji volontera, predstavnici OCD-a, javnih ustanova i drugih organizacija, predstavnici Savjetovališta Lanterna i Grada Makarske te njihovi gosti.  Program je vodila voditeljica projekta Patricija Batinović. Nakon kratkog pozdravnog govora gradonačelnika Grada Makarske gospodina Jure Brkana te  predsjednice Savjetovališta Lanterna Sanje Puharić  uslijedio je glavni dio događanja.
Volonteri koji su osvojili nagrade su:
Anja Rašić – za kategoriju volonterka do 25 godina za 2019.
Šapama od srca Makarska – za kategoriju Organizator volontiranja 2019. 
Sanja Puharić – za kategoriju Dugogodišnji doprinos zajednici
Thomas Mravičić – za kategoriju Volonter godine 2019.

Dodijelili smo i priznanja za nominirane volontere koje su dobili:
Anamarija Šimić, Mjesni odbor Bili Brig-Gorinka, Gradski zbor Makarska, Jelenka Medoš, Gloryan Grabner, Jadranka Gaće i Dora Puharić.
Dodijelili smo i dva posebna priznanja:
Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja Makarska i
Udruzi osoba s invaliditetom Makarska

Ovim putem čestitamo svim dobitnicima priznanja i nagrada i još jednom zahvaljujemo na spoznaji da postoje i da su tu za sve nas kada nam njihova pomoć treba.
Hvala i svima onima koji su na bilo koji način omogućili ostvarenje ove naše zamisli:
Autoru fotografije makarskog svjetionika koja je uljepšala izgled zahvalnica – Tinu Brkulju
Triju Django u sastavu (Jakov Puharić, Petra Klarić i Joško Klarić) na prekrasnoj glazbenoj izvedbi te nam uljepšali svečanost
Autoru nagrada – slika Goranu Novoviću
I mnogim drugim……    još jednom veliko HVALA!
Ovo je jedna pozitivna i lijepa priča i vjerujemo kako će potaknuti nove nade ovoga grada da je volontiranje i potrebno i važno.

22.10.2019.

lant01.jpg
lant02.jpg

 

Prošlost, sadašnjost i budućnost makarskog turizma – gdje sutra?

U sklopu projekta Osvijesti i prihvati promjenu, financiranog kroz švicarsko-hrvatski program suradnje i Ureda za udruge Vlade RH, započinje drugi ciklus radionica Prošlost, sadašnjost i budućnost makarskog turizma. Radionice započinju s radom u subotu u 16 sati u prostoru Savjetovališta Lanterna, a namijenjene su učenicima 1. i 2. razreda srednje škole. Radionice će voditi prof. povijesti Neven Jović, koji će s učenicima obrađivati teme koje se tiču povijesnog razvoja makarskog turizma, aktualnog stanja te budućnosti Makarske u skladu sa svjetskim turističkim trendovima i tehnologijom.

Zadaci na radionicama će biti:

1. Turistički vremeplov – iskustva turista u različitim povijesnim razdobljima
2. SWOT analiza makarskog turističkog proizvoda
3. Gospodarske alternative turizmu na Makarskom primorju
4. Razrada ideja i planiranje mobilne turističke aplikacije za prostor Makarske
5. Razrada ideja za korištenje napuštenih prostora u Makarskoj i okolici u svrhu turizma
6. Vođena rasprava o intervencijama u prostoru grada u svrhu poboljšanja kvalitete života lokalnog stanovništva i turista

Zainteresirani se mogu prijaviti na telefon 616-992 ili mobitel 0989591594 te putem maila ili FB stranice Savjetovalšta Lanterna. 

Dobro došli!!!!

13.11.2019.

 

NOVIM VJEŠTINAMA DO ZAPOSLENJA

Kreće novi projekt Savjetovališta Lanterna ZA RAD NA SEBI NIKAD NIJE KASNO, uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, za nezaposlene žene iznad 40  te nezaposlene osobe s invaliditetom.

 
Pozivamo Vas na šest radionica NOVIM VJEŠTINAMA DO ZAPOSLENJA na kojima će se obrađivati sljedeće teme:


Komunikacija – što je to komunikacija, vrste komunikacije, uspješna komunikacija – feedback, aktivno slušanje.

 
Kako pobijediti strah od javnog govora – kako  savladati strah od javnog govora, kako se ugodnije osjećati u stresnim situacijama.


Javna prezentacija – kako što bolje napraviti javnu prezentaciju u 5/10/20 minuta? Kako odabrati ono što želite reći? Kako ostaviti što bolji dojam na publiku? Kako pomaknuti planine svojim govorom/prezentacijom?


Kako sebe prezentirati – kako predstaviti sebe na razgovoru za posao, upoznavanje sebe, naučiti što bismo trebali reći, a što zadržati za sebe.


Pisanje životopisa – od kojih se dijelova sastoji životopis, koji su to crveni kartoni, a koji „samo“ greškice, što sve treba životopis sadržavati i gdje i kako možemo istaknuti najbolje o sebi. 


Financijska pismenost – osvijestiti sebe i svoje navike trošenja novaca te napraviti plan za buduće trošenje vlastitih novaca kako bi budućnost bila malo bogatija.


Prva radionica kreće s radom u ponedjeljak, 2.12. u 16 sati. Ostali termini su 3.12., 4.12., 5.12., 9.12. i 10.12.2019. od 16 do 18 sati. Radionice će se održavati u Klubu za zapošljavanje na Trgu Hrpina.
Voditeljica radionica: Glorija Matić, mag. socijalne politike i Learning Designer. 


Prijaviti se možete na mob. 0989591594, putem maila ili fb stranice Savjetovališta Lanterna.

04.12.2019.

  • Facebook
rh.png
Malogo.png
fin.png

Savjetovalište Lanterna je

korisnik institucionalne podrške

Nacionalne zaklade za razvoj

civilnoga društva za stabilizaciju

i/ili razvoj udruge

logo_novi2.png
logo_novi1.png
osvijesti2.jpg

© 2018 

by Savjetovalište "Lanterna"