PROJEKT RASTIMO UZ POKRET

Savjetovalište Lanterna nastavlja s provođenjem sportskih aktivnosti za učenike od 1. do 4. r. OŠ. Aktivnosti se održavaju svake subote od 12.00 do 14.00 u OŠ Stjepana Ivičevića. Za učenike 1. i 2. razreda od 12.00 do 13.00, a za učenike 3. i 4. razreda od 13.00 do 14.00. Treneri su Lanternini dugogodišnji suradnici nastavnici TZK-a Mario Marinović i Toni Kovačević.

 
Savjetovalište Lanterna je započelo s  projektom Rastimo uz pokret 2013. god. i do sada je kroz projektne aktivnosti prošlo oko 500 učenika. Osnovni cilj projekta jest što većem broju djece pružiti priliku bavljenja rekreativnim i redovitim sportskim sadržajima u svrhu unaprjeđenja i promicanja zdravlja (posebno djeci sa zdravstvenim teškoćama, teškoćama u području motorike, socijalizacije i onima koji se ne bave nikakvim sportom). 
Ovakve vrste aktivnosti kod djece potiču razvitak samopouzdanja i pozitivnu sliku o sebi, uče se kontrolirati emocije, uče se timskom radu. Kroz timski rad uče kako poštivati druge, kako uspjeti zajedno s njima, stvaraju nova prijateljstva i šire svoj društveni krug, što je jedan od preduvjeta za uspješnu socijalizaciju.


Projekt Rastimo uz pokret Savjetovalište Lanterna provodi već petu godinu uz podršku Grada Makarske. 
Savjetovalište Lanterna poziva djecu da se uključe u aktivnosti u što većem broju, a roditelje, nastavnike i ostale građane da podrže ovaj oblik Lanterninih rekreativnih aktivnosti.

Voditeljica projekta
Ivona Vučić

12345.jpg
12346.jpg

Jučer u prostoru dvorane Arte izvedena je predstava pod nazivom POSUDI MI… Skupina entuzijasta, mame i njihova djeca pod redateljskom palicom Božene Delaš, priuštili su nam pola sata potpunog uživanja. Cijela predstava je amaterski uradak koji su osmislili sami sudionici. Mjesecima su vrijedno radili i vježbali te su s ponosom sinoć s nama podijelili rezultat tog rada. 
Priprema same predstave i rad na dramskim radionicama spojio je roditelje i djecu te na novi način povezao njihove živote. Otkrili su neke skrivene sposobnosti, razbuktali vlastitu kreativnost, pobijedili poneke strahove, a ono što je sigurno cijelo su se to vrijeme izvrsno zabavljali.
Ljubav i žar s kojim su vrijedno radili prenijeli su i na pozornicu i na cijelu dvoranu.
Glumci su bili potpuno prirodni, scenom su se kretali kao da im je to dio svakodnevnice, a zapravo su njihovi životi nešto sasvim drugo od kazališta. Među njima ima profesorica, odgajateljica, krojačica, odvjetnica… raznih profesija - glumica nema. Ipak sinoćnjom izvedbom su nas u potpunosti razuvjerili. Predstava obrađuje tematiku obitelji i iz raznih perspektiva majki i djece pokušava objasniti što je obitelj za običnog čovjeka. Djeca  glumci su u predstavu  unijeli vedrinu i iskrenost svojom dječjom mudrosti. 
Puna dvorana Arte od najmlađih do najstarijih je predstavu pratila i smijehom i pokojom suzom te kući otišla puna toplih emocija. 
Predstava se izvodi i večeras 9.5.2018. te vas ovim putem pozivamo ako niste uspjeli sinoć s nama podijeliti ovu lijepu priču imate  ponovno prilike danas.
Predstava je dio projekta I KAO DIO SI CJELINA! podrška jednoroditeljskim obiteljima koji je podržan od Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, a organizator je Savjetovalište Lanterna. Voditeljica projekta je Patricija Batinović.

lanterna-plakat-1.jpg

ORGANIZATOR BICIKLIJADE 2018:

 

UDRUGA SAVJETOVALIŠTE "LANTERNA"                                    

Makarska, Trg Tina Ujevića 5/3

Tel. 021/616-992, www.savjetovaliste-lanterna.hr

e-mail: savjetovaliste.lanterna@st.t-com.hr

                       

                                i                             

 

BICIKLISTIČKI KLUB MAKARSKA

Stjepana Radića 5a,  p. p. 6, HR-21300 Makarska

Tel. 091/161-7417, e-mail: zidic.neno@gmail.com

Facebook: BK-Makarska

 

 

 

 

PRIJAVNICA – BICIKLIJADA MAKARSKA 2018 (25.05. I 26.05.) (ZA OSOBE MLAĐE OD 18 GODINA)

 

                         IZJAVA I POTPIS RODITELJA ILI STARATELJA - za osobe mlađe od 18 godina

BICIKLIJADA MAKARSKA    2018

biciklijada2018_1.jpg

Šesnaesta, već tradicionalna makarska Biciklijada održana je u subotu 25. svibnja u organizaciji  Savjetovališta Lanterna i  Biciklističkog kluba Makarska. 
Ovogodišnja 16. Biciklijada održana je na radost i ushit svih sudionika koji su ovo lijepo sunčano jutro zagospodarili gradom bez vozila na motorni pogon, uz poklon majice, zabavni program i lutriju, kad su na jednoj od najljepših riva mali biciklisti biti potpuni vladari.
Biciklisti svih uzrasta, kao i oni  na rolama, romobilima i skejtovima, startali su nakon nastupa Gradske glazbe. Na ovogodišnju biciklijadu odazvalo se 750 sudionika  - djece, mladih, roditelja, građana, sportaša, turista i rekreativaca; najbrojnija su bila djeca osnovnoškolske dobi.  Najstariji sudionik biciklijade je Ibro Vreto (78), a najmlađi Mila Domina Knezović (2 mjeseca).
Biciklijada nije imala natjecateljski karakter i cilj joj je bio promoviranje zdravog stila življenja, međusobnog druženja i zabave te odgovornog ponašanja u prometu. 

Cilj ovakvih aktivnosti je prevencija fizičkog i psihičkog zdravlja - aktivan odmor želimo suprotstaviti dosadi te utjecati na smanjenje interesa za uzimanje droga i alkohola te dokazati da smo ekološki osviješteni. 
Napominjemo kako je cilj Biciklijade također i razvijanje odgovornog odnosa u prometu pa i ove godine posebno želimo skrenuti pozornost na zaštitu djece kacigama. 
Biciklisti u nebesko plavim majicama sa bijelim logom (dizajn plakata i majica: Dominik Buco Glučina) koje su organizatori darovali sudionicima Biciklijade preplavili su makarsku rivu. Nakon podjele startnih brojeva, uz nastup Gradske glazbe, u 10 sati krenula je vožnja gradskim ulicama: mali krug za najmlađe sudionike, koje su budno pratili njihovi roditelji i organizatori i 2 - 3 velika kruga za one malo starije oko Grada (10ak km). Cijeli grad je bio zatvoren za promet osim za sudionike Biciklijade. Promet su osiguravali osim policije i komunalnih redara brojni volonteri. Nakon utrke u kojoj su svi bili pobjednici sudionici su se mogli osvježiti uz peciva i vodu.
Manifestacija je popraćena zabavnim programom, uz već tradicionalno i originalno vodstvo Joška Marče. U zabavnom dijelu programa su nastupili Frane Granić i HR tim koji su izveli akrobatski program na svojim BMX-ima i ostavili publiku bez daha. Glavni  zgoditak bicikl dobio je Luka Gojak, a nagradu je uručio ga je dogradonačelnik Dražen Nemčić.
I večer prije bilo je zabavno. Nakon radionice servisiranja bicikla u zabavnom programu su nastupili DJ Spajić te makarski bendovi Ischariotzky i Rezerve.
Organizatori se zahvaljuju svim volonterima (100), donatorima i sponzorima (Zagrebačka banka, Apfel i Hoteli Makarska) koji su doprinijeli uspjehu ovogodišnje Biciklijade.
Pokrovitelji ovogodišnje Biciklijade su Grad Makarska, Turistička zajednica grada Makarske, Općina Tučepi i Općina Podgora.

Medijski pokrovitelji: Makarska kronika, Makarsko primorje, Makarska post, RMR.

biciklijada2018_4.jpg
biciklijada2018_2.jpg
biciklijada2018_3.jpg

JAVNI POZIV
ZA PRIJAVU KANDIDATA NA NATJEČAJ ZA DODJELU NAGRADA VOLONTERIMA

 

Povodom obilježavanja Dana grada Makarske pozivamo sve organizatore volontiranja i volontere da se prijave na Natječaj za volontere 2018.
Savjetovalište Lanterna u partnerstvu s Gradom Makarska drugu godinu organizira svečanu dodjelu nagrada najzaslužnijim volonterima, ali i organizatorima volontiranja s područja grada Makarske.
Volontiranje nije novost, mnoge organizacije u našem gradu godinama uspješno organiziraju volonterski rad i uključuju veliki broj volontera. Volonteri svojim nesebičnim radom doprinose rastu i razvoju svake društvene zajednice i njihova uloga je sve važnija u modernom svijetu. Njihovu važnost najbolje opisuje citat Sherry Anderson: „Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni već zato što su neprocjenjivi."
Prošlogodišnje iskustvo nam je pokazalo važnost organiziranja  ovakve manifestacije, ali nas je i potaknulo da proširimo broj kategorija kako bismo i organizatorima volontiranja, a ne samo volonterima, odali priznanje za njihov trud i rad. Zainteresirani organizatori volontiranja mogu nominirati vlastitu organizaciju, neku drugu organizaciju (za koju smatraju da bi trebala biti nominirana) te svoje volontere za nagradu volontiranja tako što će ispuniti Obrazac za prijavu volontera ili organizatora volontiranja i isti dostaviti mailom ili poslati poštom na adresu:

Savjetovalište Lanterna
Trg Tina Ujevića 5/3
21300 Makarska
e-mail: savjetovalište.lanterna@st.t-com.hr


Na natječaj se mogu prijaviti sve neprofitne organizacije (udruge, zaklade, javne ustanove, mjesni odbori; prema čl.7 Zakona o volonterstvu) najkasnije do 10. listopada 2018. godine.
O dobitnicima nagrade odlučuje Povjerenstvo od 5 (pet) članova. Svečana dodjele Nagrade volonterima 2018.  bit će održana dana 23. listopada 2018. godine u Gradskoj vijećnici s početkom u 12 sati. Uvjeti za prijavu kandidata i Obrasci za prijavu nalaze se  na web stranici Savjetovališta Lanterna i na stranicama Grada Makarska.
Nadamo se da ćete podržati našu inicijativu i veselimo se Vašem odazivu!

Obrazac za

prijavu volontera

Obrazac za prijavu mladog volontera do 25 godina

Obrazac za prijavu Organizatora volontiranja

Obrazac za prijavu volontera za dugogodišnji doprinos

Upute za prijavitelje

UKLJUČI SE I VOLONTIRAJ U PROGRAMU ZA MLADE!

Ruke za bolju Makarsku i Savjetovalište Lanterna objavljuju JAVNI POZIV volonterima i volonterkama za uključivanje u program Mladi u lokalnoj zajednici

Kreativna si i komunikativna osoba? Zanimaju te teme iz života mladih? Imaš volontersko iskustvo ili je volontiranje izazov kojem ne možeš odoljeti? Ukoliko je tvoj odgovor na neki od ovih pitanja potvrdan, prava je prilika da postaneš volonter/ka u programu Mladi u lokalnoj zajednici

Mladi u lokalnoj zajednici je program kojeg je u listopadu 2014. pokrenula udruga Ruke za bolju Makarsku s ciljem organiziranog i sustavnog informiranja mladih o njima važnim temama i područjima interesa (http://ruke.hr/programi/mladi-u-lokalnoj-zajednici/). U želji za širenjem suradničke mreže i podizanja programa na višu razinu isti je prerastao u suradnički program uključivanjem Savjetovališta Lanterna i zajedničkom prijavom na javni natječaj Grada Makarske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opis volonterskog posla:

  • informiranje i savjetovanje mladih objavljivanjem tekstova, fotografija, ilustracija i video materijala na web stranici www.ruke.hr  i facebook stranici infocentarzamlademakarska;

  • koordinacija rada volonterskih skupina temeljem zajedničkih interesa i raspolaganja slobodnim vremenom njihovih članova/ica;

  • evidencija rada volontera/ki kroz realizirane volonterske sate.

Tematski sadržaj informacija: organizacija rada škole i školski programi; besplatna usluga pomoći u učenju; upisi na fakultete, studentski smještaj i prehrana; stipendiranje studenata i učenika; natječaji za učeničke projekte; zapošljavanje mladih; usvajanje znanja i vještina kroz volontiranje; aktivnosti lokalnih udruga, ustanova i institucija s ciljem većeg uključivanja mladih u njihov rad;  mogućnost uključenja u program Erasmus+; uključenje mladih osoba s invaliditetom u društvo; osmišljavanje i provedba preventivnih programa za mlade; primjeri dobre prakse djelovanja mladih.

Cilj programa: prikupljanjem navedenih informacija stvorit će se baza podataka za što brže i davanje i primanje konkretne informacije iz područja života mladih. Redovito će se kontaktirati svi javni i civilni subjekti koji rade s mladima kako bi i njihove aktivnosti ušle u bazu podataka. Programom će se također nastojati provoditi edukativne kampanje prigodom obilježavanja značajnih datuma za mlade tijekom razdoblja provedbe programa (do kraja 2019.)

Korist uključivanja u volonterski program:

  • posjedovanje službene volonterske knjižice s evidentiranim volonterskim satima;

  • mišljenje i preporuka organizatora važne za daljnji volonterski staž ili zapošljavanje;

  • korisno volontersko iskustvo kroz zabavu, druženje i timski rad;

  • stjecanje vještina i znanja korisnih za buduće poslove i aktivnosti.

 

Uvjeti i način prijave: prednost uključivanju u program imaju osobe od 15 do 30 godina. Prijaviti se mogu i oni stariji ukoliko pokažu zanimanje i spremnost na vlastiti angažman. Prijave se vrše do srijede, 27. veljače 2019. slanjem osobnih podataka (ime i prezime, kontakt i razlog prijave) na e-mail adresu icm.infoma@gmail.com  ili predbilježbom na broj telefona Savjetovališta Lanterna 021 616 992 (radnim danom od 8:00 do 12.30 sati).

Prvi susret i dogovor volontera održat će se u četvrtak, 28. veljače 2019.19:30 sati u prostoru Info centra za mlade Makarska (Trg Hrpina 1.).

MOŽEŠ, AKO MISLIŠ DA MOŽEŠ!


Kroz projekt Možeš, ako misliš da možeš! Savjetovalište Lanterna organizira edukacije za mlade nezaposlene osobe. Do sada smo organizirali edukacije o financijskoj pismenosti, kako napisati životopis, kako odraditi intervju za posao kako bi mladi,  kroz stečeno novo znanje i vještine, povećali svoju konkurentnost na tržištu rada te se tako lakše uključili na tržište rada. Sljedeće dvije edukacije će se održati 19. i 20. veljače, a tema je Kako mirnim putem riješiti sukob?
Voditeljica aktivnosti je Glorija Matić, mag. socijalne politike. 
Edukacije se provode uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

moz2.jpg
moz1.jpg
moz4.jpg
moz3.jpg
  • Facebook
rh.png
fin.png
Malogo.png
logo_novi2.png
logo_novi1.png
osvijesti2.jpg

Savjetovalište Lanterna je

korisnik institucionalne podrške

Nacionalne zaklade za razvoj

civilnoga društva za stabilizaciju

i/ili razvoj udruge

© 2018 

by Savjetovalište "Lanterna"