PROJEKT RASTIMO UZ POKRET

Savjetovalište Lanterna nastavlja s provođenjem sportskih aktivnosti za učenike od 1. do 4. r. OŠ. Aktivnosti se održavaju svake subote od 12.00 do 14.00 u OŠ Stjepana Ivičevića. Za učenike 1. i 2. razreda od 12.00 do 13.00, a za učenike 3. i 4. razreda od 13.00 do 14.00. Treneri su Lanternini dugogodišnji suradnici nastavnici TZK-a Mario Marinović i Toni Kovačević.

 
Savjetovalište Lanterna je započelo s  projektom Rastimo uz pokret 2013. god. i do sada je kroz projektne aktivnosti prošlo oko 500 učenika. Osnovni cilj projekta jest što većem broju djece pružiti priliku bavljenja rekreativnim i redovitim sportskim sadržajima u svrhu unaprjeđenja i promicanja zdravlja (posebno djeci sa zdravstvenim teškoćama, teškoćama u području motorike, socijalizacije i onima koji se ne bave nikakvim sportom). 
Ovakve vrste aktivnosti kod djece potiču razvitak samopouzdanja i pozitivnu sliku o sebi, uče se kontrolirati emocije, uče se timskom radu. Kroz timski rad uče kako poštivati druge, kako uspjeti zajedno s njima, stvaraju nova prijateljstva i šire svoj društveni krug, što je jedan od preduvjeta za uspješnu socijalizaciju.


Projekt Rastimo uz pokret Savjetovalište Lanterna provodi već petu godinu uz podršku Grada Makarske. 
Savjetovalište Lanterna poziva djecu da se uključe u aktivnosti u što većem broju, a roditelje, nastavnike i ostale građane da podrže ovaj oblik Lanterninih rekreativnih aktivnosti.

Voditeljica projekta
Ivona Vučić

12345.jpg
12346.jpg

Jučer u prostoru dvorane Arte izvedena je predstava pod nazivom POSUDI MI… Skupina entuzijasta, mame i njihova djeca pod redateljskom palicom Božene Delaš, priuštili su nam pola sata potpunog uživanja. Cijela predstava je amaterski uradak koji su osmislili sami sudionici. Mjesecima su vrijedno radili i vježbali te su s ponosom sinoć s nama podijelili rezultat tog rada. 
Priprema same predstave i rad na dramskim radionicama spojio je roditelje i djecu te na novi način povezao njihove živote. Otkrili su neke skrivene sposobnosti, razbuktali vlastitu kreativnost, pobijedili poneke strahove, a ono što je sigurno cijelo su se to vrijeme izvrsno zabavljali.
Ljubav i žar s kojim su vrijedno radili prenijeli su i na pozornicu i na cijelu dvoranu.
Glumci su bili potpuno prirodni, scenom su se kretali kao da im je to dio svakodnevnice, a zapravo su njihovi životi nešto sasvim drugo od kazališta. Među njima ima profesorica, odgajateljica, krojačica, odvjetnica… raznih profesija - glumica nema. Ipak sinoćnjom izvedbom su nas u potpunosti razuvjerili. Predstava obrađuje tematiku obitelji i iz raznih perspektiva majki i djece pokušava objasniti što je obitelj za običnog čovjeka. Djeca  glumci su u predstavu  unijeli vedrinu i iskrenost svojom dječjom mudrosti. 
Puna dvorana Arte od najmlađih do najstarijih je predstavu pratila i smijehom i pokojom suzom te kući otišla puna toplih emocija. 
Predstava se izvodi i večeras 9.5.2018. te vas ovim putem pozivamo ako niste uspjeli sinoć s nama podijeliti ovu lijepu priču imate  ponovno prilike danas.
Predstava je dio projekta I KAO DIO SI CJELINA! podrška jednoroditeljskim obiteljima koji je podržan od Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, a organizator je Savjetovalište Lanterna. Voditeljica projekta je Patricija Batinović.

lanterna-plakat-1.jpg

ORGANIZATOR BICIKLIJADE 2018:

 

UDRUGA SAVJETOVALIŠTE "LANTERNA"                                    

Makarska, Trg Tina Ujevića 5/3

Tel. 021/616-992, www.savjetovaliste-lanterna.hr

e-mail: savjetovaliste.lanterna@st.t-com.hr

                       

                                i                             

 

BICIKLISTIČKI KLUB MAKARSKA

Stjepana Radića 5a,  p. p. 6, HR-21300 Makarska

Tel. 091/161-7417, e-mail: zidic.neno@gmail.com

Facebook: BK-Makarska

 

 

 

 

PRIJAVNICA – BICIKLIJADA MAKARSKA 2018 (25.05. I 26.05.) (ZA OSOBE MLAĐE OD 18 GODINA)

 

                         IZJAVA I POTPIS RODITELJA ILI STARATELJA - za osobe mlađe od 18 godina

bicklub.jpg
lant_mala.png

BICIKLIJADA MAKARSKA    2018

biciklijada2018_1.jpg

Šesnaesta, već tradicionalna makarska Biciklijada održana je u subotu 25. svibnja u organizaciji  Savjetovališta Lanterna i  Biciklističkog kluba Makarska. 
Ovogodišnja 16. Biciklijada održana je na radost i ushit svih sudionika koji su ovo lijepo sunčano jutro zagospodarili gradom bez vozila na motorni pogon, uz poklon majice, zabavni program i lutriju, kad su na jednoj od najljepših riva mali biciklisti biti potpuni vladari.
Biciklisti svih uzrasta, kao i oni  na rolama, romobilima i skejtovima, startali su nakon nastupa Gradske glazbe. Na ovogodišnju biciklijadu odazvalo se 750 sudionika  - djece, mladih, roditelja, građana, sportaša, turista i rekreativaca; najbrojnija su bila djeca osnovnoškolske dobi.  Najstariji sudionik biciklijade je Ibro Vreto (78), a najmlađi Mila Domina Knezović (2 mjeseca).
Biciklijada nije imala natjecateljski karakter i cilj joj je bio promoviranje zdravog stila življenja, međusobnog druženja i zabave te odgovornog ponašanja u prometu. 

Cilj ovakvih aktivnosti je prevencija fizičkog i psihičkog zdravlja - aktivan odmor želimo suprotstaviti dosadi te utjecati na smanjenje interesa za uzimanje droga i alkohola te dokazati da smo ekološki osviješteni. 
Napominjemo kako je cilj Biciklijade također i razvijanje odgovornog odnosa u prometu pa i ove godine posebno želimo skrenuti pozornost na zaštitu djece kacigama. 
Biciklisti u nebesko plavim majicama sa bijelim logom (dizajn plakata i majica: Dominik Buco Glučina) koje su organizatori darovali sudionicima Biciklijade preplavili su makarsku rivu. Nakon podjele startnih brojeva, uz nastup Gradske glazbe, u 10 sati krenula je vožnja gradskim ulicama: mali krug za najmlađe sudionike, koje su budno pratili njihovi roditelji i organizatori i 2 - 3 velika kruga za one malo starije oko Grada (10ak km). Cijeli grad je bio zatvoren za promet osim za sudionike Biciklijade. Promet su osiguravali osim policije i komunalnih redara brojni volonteri. Nakon utrke u kojoj su svi bili pobjednici sudionici su se mogli osvježiti uz peciva i vodu.
Manifestacija je popraćena zabavnim programom, uz već tradicionalno i originalno vodstvo Joška Marče. U zabavnom dijelu programa su nastupili Frane Granić i HR tim koji su izveli akrobatski program na svojim BMX-ima i ostavili publiku bez daha. Glavni  zgoditak bicikl dobio je Luka Gojak, a nagradu je uručio ga je dogradonačelnik Dražen Nemčić.
I večer prije bilo je zabavno. Nakon radionice servisiranja bicikla u zabavnom programu su nastupili DJ Spajić te makarski bendovi Ischariotzky i Rezerve.
Organizatori se zahvaljuju svim volonterima (100), donatorima i sponzorima (Zagrebačka banka, Apfel i Hoteli Makarska) koji su doprinijeli uspjehu ovogodišnje Biciklijade.
Pokrovitelji ovogodišnje Biciklijade su Grad Makarska, Turistička zajednica grada Makarske, Općina Tučepi i Općina Podgora.

Medijski pokrovitelji: Makarska kronika, Makarsko primorje, Makarska post, RMR.

biciklijada2018_4.jpg
biciklijada2018_2.jpg
biciklijada2018_3.jpg

JAVNI POZIV
ZA PRIJAVU KANDIDATA NA NATJEČAJ ZA DODJELU NAGRADA VOLONTERIMA

 

Povodom obilježavanja Dana grada Makarske pozivamo sve organizatore volontiranja i volontere da se prijave na Natječaj za volontere 2018.
Savjetovalište Lanterna u partnerstvu s Gradom Makarska drugu godinu organizira svečanu dodjelu nagrada najzaslužnijim volonterima, ali i organizatorima volontiranja s područja grada Makarske.
Volontiranje nije novost, mnoge organizacije u našem gradu godinama uspješno organiziraju volonterski rad i uključuju veliki broj volontera. Volonteri svojim nesebičnim radom doprinose rastu i razvoju svake društvene zajednice i njihova uloga je sve važnija u modernom svijetu. Njihovu važnost najbolje opisuje citat Sherry Anderson: „Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni već zato što su neprocjenjivi."
Prošlogodišnje iskustvo nam je pokazalo važnost organiziranja  ovakve manifestacije, ali nas je i potaknulo da proširimo broj kategorija kako bismo i organizatorima volontiranja, a ne samo volonterima, odali priznanje za njihov trud i rad. Zainteresirani organizatori volontiranja mogu nominirati vlastitu organizaciju, neku drugu organizaciju (za koju smatraju da bi trebala biti nominirana) te svoje volontere za nagradu volontiranja tako što će ispuniti Obrazac za prijavu volontera ili organizatora volontiranja i isti dostaviti mailom ili poslati poštom na adresu:

Savjetovalište Lanterna
Trg Tina Ujevića 5/3
21300 Makarska
e-mail: savjetovalište.lanterna@st.t-com.hr


Na natječaj se mogu prijaviti sve neprofitne organizacije (udruge, zaklade, javne ustanove, mjesni odbori; prema čl.7 Zakona o volonterstvu) najkasnije do 10. listopada 2018. godine.
O dobitnicima nagrade odlučuje Povjerenstvo od 5 (pet) članova. Svečana dodjele Nagrade volonterima 2018.  bit će održana dana 23. listopada 2018. godine u Gradskoj vijećnici s početkom u 12 sati. Uvjeti za prijavu kandidata i Obrasci za prijavu nalaze se  na web stranici Savjetovališta Lanterna i na stranicama Grada Makarska.
Nadamo se da ćete podržati našu inicijativu i veselimo se Vašem odazivu!

Obrazac za

prijavu volontera

Obrazac za prijavu mladog volontera do 25 godina

Obrazac za prijavu Organizatora volontiranja

Obrazac za prijavu volontera za dugogodišnji doprinos

Upute za prijavitelje

UKLJUČI SE I VOLONTIRAJ U PROGRAMU ZA MLADE!

Ruke za bolju Makarsku i Savjetovalište Lanterna objavljuju JAVNI POZIV volonterima i volonterkama za uključivanje u program Mladi u lokalnoj zajednici

Kreativna si i komunikativna osoba? Zanimaju te teme iz života mladih? Imaš volontersko iskustvo ili je volontiranje izazov kojem ne možeš odoljeti? Ukoliko je tvoj odgovor na neki od ovih pitanja potvrdan, prava je prilika da postaneš volonter/ka u programu Mladi u lokalnoj zajednici

Mladi u lokalnoj zajednici je program kojeg je u listopadu 2014. pokrenula udruga Ruke za bolju Makarsku s ciljem organiziranog i sustavnog informiranja mladih o njima važnim temama i područjima interesa (http://ruke.hr/programi/mladi-u-lokalnoj-zajednici/). U želji za širenjem suradničke mreže i podizanja programa na višu razinu isti je prerastao u suradnički program uključivanjem Savjetovališta Lanterna i zajedničkom prijavom na javni natječaj Grada Makarske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opis volonterskog posla:

  • informiranje i savjetovanje mladih objavljivanjem tekstova, fotografija, ilustracija i video materijala na web stranici www.ruke.hr  i facebook stranici infocentarzamlademakarska;

  • koordinacija rada volonterskih skupina temeljem zajedničkih interesa i raspolaganja slobodnim vremenom njihovih članova/ica;

  • evidencija rada volontera/ki kroz realizirane volonterske sate.

Tematski sadržaj informacija: organizacija rada škole i školski programi; besplatna usluga pomoći u učenju; upisi na fakultete, studentski smještaj i prehrana; stipendiranje studenata i učenika; natječaji za učeničke projekte; zapošljavanje mladih; usvajanje znanja i vještina kroz volontiranje; aktivnosti lokalnih udruga, ustanova i institucija s ciljem većeg uključivanja mladih u njihov rad;  mogućnost uključenja u program Erasmus+; uključenje mladih osoba s invaliditetom u društvo; osmišljavanje i provedba preventivnih programa za mlade; primjeri dobre prakse djelovanja mladih.

Cilj programa: prikupljanjem navedenih informacija stvorit će se baza podataka za što brže i davanje i primanje konkretne informacije iz područja života mladih. Redovito će se kontaktirati svi javni i civilni subjekti koji rade s mladima kako bi i njihove aktivnosti ušle u bazu podataka. Programom će se također nastojati provoditi edukativne kampanje prigodom obilježavanja značajnih datuma za mlade tijekom razdoblja provedbe programa (do kraja 2019.)

Korist uključivanja u volonterski program:

  • posjedovanje službene volonterske knjižice s evidentiranim volonterskim satima;

  • mišljenje i preporuka organizatora važne za daljnji volonterski staž ili zapošljavanje;

  • korisno volontersko iskustvo kroz zabavu, druženje i timski rad;

  • stjecanje vještina i znanja korisnih za buduće poslove i aktivnosti.

 

Uvjeti i način prijave: prednost uključivanju u program imaju osobe od 15 do 30 godina. Prijaviti se mogu i oni stariji ukoliko pokažu zanimanje i spremnost na vlastiti angažman. Prijave se vrše do srijede, 27. veljače 2019. slanjem osobnih podataka (ime i prezime, kontakt i razlog prijave) na e-mail adresu icm.infoma@gmail.com  ili predbilježbom na broj telefona Savjetovališta Lanterna 021 616 992 (radnim danom od 8:00 do 12.30 sati).

Prvi susret i dogovor volontera održat će se u četvrtak, 28. veljače 2019.19:30 sati u prostoru Info centra za mlade Makarska (Trg Hrpina 1.).

lanterna_fotka1.jpg
lanterna_fotka.jpg

MOŽEŠ, AKO MISLIŠ DA MOŽEŠ!


Kroz projekt Možeš, ako misliš da možeš! Savjetovalište Lanterna organizira edukacije za mlade nezaposlene osobe. Do sada smo organizirali edukacije o financijskoj pismenosti, kako napisati životopis, kako odraditi intervju za posao kako bi mladi,  kroz stečeno novo znanje i vještine, povećali svoju konkurentnost na tržištu rada te se tako lakše uključili na tržište rada. Sljedeće dvije edukacije će se održati 19. i 20. veljače, a tema je Kako mirnim putem riješiti sukob?
Voditeljica aktivnosti je Glorija Matić, mag. socijalne politike. 
Edukacije se provode uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

moz2.jpg
moz1.jpg
moz4.jpg
moz3.jpg
plakat_dobar2.JPG

BESPLATNE PRIPREME ZA DRŽAVNU MATURU SAVJETOVALIŠTA LANTERNA

Hrvatski jezik jedan je od  najzahtjevnijih nastavnih predmeta na Državnoj maturi. Ispit se sastoji od dva dijela (test i esej) koja se pišu tijekom dva dana, ove godine 17. i 18. lipnja.

Savjetovalište Lanterna već treću godinu organizira besplatne pripreme za Državnu maturu iz hrvatskoga jezika s ciljem da se maturantima makarskih srednjih škola olakša pripremanje gradiva i smanji nepotreban stres u situaciji koja im je važna za planiranje budućnosti.
Ponosni smo što smo kvalitetno realizirali ovaj projekt o čemu su svjedočili i sami učenici koji su u svojim evaluacijama dali najviše ocjene pripremljenosti i stručnom znanju profesorica, te organizaciji i korisnosti ovih priprema. Lani je kroz pripreme prošlo 80-ak učenika.

Stoga nas, nakon provedene ankete među učenicima završnih razreda obje srednje škole, nije iznenadio još veći interes učenika za pripreme za ovu godinu (106 učenika). Posebno nam je drago što su se učenici strukovnih zanimanja prijavili u velikom broju.

Pripreme za državnu maturu su započele ove subote, 12. siječnja. Škola je bila puna maturanata.

I ovu godinu pripreme  vode profesorice hrvatskoga jezika i književnosti Danijela Turić i Antonija Vuletić, uz koordinaciju Sanje Puharić, prof. psihologije, a održavat će se, s dopuštenjem ravnatelja Slavka Gudelja,  u SŠ fra Andrije Kačića Miošića.

Pripreme za državnu maturu planiramo realizirati kroz 72 sata, svake subote (od 9 do 12 sati) do svibnja, unutar kojih planiramo analizirati sva književna djela koja se nalaze na popisu eseja za Državnu maturu i temeljito proći jezični dio gradiva. Nastojat ćemo sve polaznike detaljno uputiti u sadržaje ispitivanja koji će se naći na Državnoj maturi, razviti im potrebne vještine i ponoviti s njima stečena znanja. – kazale su nam voditeljice

Kao organizatori, iskreno se nadamo se da ćemo i ove godine ostvariti temeljni cilj: ojačati samopoštovanje  i smanjiti strah od neuspjeha što su važni čimbenici pri polaganju ispita te da ćemo potaknuti u učenicima volju za daljnjim učenjem i kvalitetnijim pripremanjem državne mature. 

Napominjemo da je i ovogodišnji projekt  Savjetovališta  Lanterna priprema za državnu maturu iz Hrvatskoga jezika podržan od Grada Makarske i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 

Podsjećamo da Savjetovalište Lanterna ove godine slavi 20 godina od osnivanja.

12.02.2019.

matura1.JPG
matura2.JPG

14.02.2019.

psih_veći.JPG

18.02.2019.

Predavanje u tjednu psihologije.jpg

OBILJEŽAVANJE 20 GODINA SAVJETOVALIŠTA LANTERNA

U četvrtak 21. veljače Savjetovalište Lanterna je predavanjem svojih članova obilježila 20. godina svoga rada. Predavanje koje je održano u dvorani Arte proteklo je u svečanoj atmosferi. Dogradonačelnik Dražen Nemčić pozdravio je sve prisutne i čestitao Savjetovalištu na dugogodišnjem uspješnom radu. Topla glazbena uvertira najavila je predavanje u izvedbi Luke Gojaka mladog trubača glazbene škole i Ivane Perić na klaviru.

Nakon toga su slijedila izlaganja članica Savjetovališta predstavljajući kratkim prezentacijama rad udruge. Predsjednica Sanja Puharić je kronološki od osnutka predstavila rad savjetovališta Lanterna prikazan kroz puno fotografija s brojnih Lanterninih aktivnosti.

 

Miranda Mastelić, psihologinja u Centru za socijalnu skrb dugogodišnja članica prezentirala je ulogu djeteta u rastavi braka osvrnuvši se na problematiku koju muči sve veći broj obitelji.

O Lanterninim grupama samopomoći govorile su Matea Jukić Talaja i Ivona Vučić koje s polaznicima rade na unaprjeđenju kvalitete međuljudskih odnosa kroz usvajanje uvjerenja Teorije izbora.

Temu trema kod školske djece kratkim prikazom je obradila Snježana Glučina članica Lanterne školska psihologinja u OŠ Tučepi.

Kroz primjer dobre prakse  suradnju Lanterne sa školama predstavila je Jelenka Medoš, dugogodišnja članica i pedagoginja u OŠ Stjepana Ivičevića.

 

Na kraju je Patricija Batinović iz Savjetovališta Lanterna kratko predstavila dobrobiti volontiranja i rad s volonterima u Savjetovalištu.

 

Iako je predavanje trajalo više od dva sata, to nije bilo dovoljno vremena za predstaviti bogati opus rada Udruge. Predsjednica se na kraju zahvalila svima prisutnima uz najavu izložbe retrospektive rada Savjetovališta Lanterna koja je planirana za 1. travnja 2019.

25.02.2019.

predavanje1.jpg
predavanje2.jpg
predavanje3.jpg
predavanje4.jpg

 

OSVIJESTI I PRIHVATI PROMJENU – PROJEKTA OBRAZOVANJA ZA ODRŽIVI RAZVOJ


Savjetovalištu Lanterna je odobrena provedba projekta Osvijesti i prihvati promjenu!, projekta čiji je cilj obrazovanje za održivi razvoj. Poziv je raspisan u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Švicarska Konfederacija uspostavila je 2006. godine Financijski mehanizam švicarskog doprinosa procesu proširenja Europske unije koji je usmjeren na nove države članice EU i predstavlja izraz švicarske solidarnosti s Europom u preuzimanju dijela tereta vezano uz aktivnosti koje se poduzimaju u cilju smanjivanja ekonomskih i socijalnih nejednakosti na području Europske unije. Provedbeno tijelo je Ured za udruge Republike Hrvatske.
 

Kroz ovaj projekt je našoj Udruzi odobreno 348.238,54 kn, a vrijeme trajanja projekta je 18 mjeseci. Projekt će se provoditi u partnerstvu sa JU MARA, OŠ Stjepana Ivičevića, SŠ fra Andrije Kačića Miošića, Udrugom Ruke za bolju Makarsku te Udrugom osoba s invaliditetom Sunce.
Održivi razvoj je razvoj koji zadovoljava potrebe današnjice, a pritom ne ugrožava potrebe budućih generacija. Osnovne četiri sastavnice održivog razvoja su gospodarstvo, društvo, okoliš i kultura. 
Kroz ovaj projekt ćemo nastojati, informiranjem i educiranjem svih dobnih skupina, podići svijest građana o održivom razvoju. Promicat će se i volontiranje među djecom i mladima, budući da ono osnažuje pojedince i pomaže u izgradnji snažnijih zajednica, potiče nove vještine i građansku odgovornost. Korisnici projekta su djeca, mladi, roditelji, nastavnici i svi ostali zainteresirani građani. Iako su pitanja vezana uz održivi razvoj integrirana u planove i programe formalnog učenja (u osnovnim i srednjim školama), određene teme nemaju jednaku kvalitetu te su potrebni dodatni napori organizacija civilnoga društva u osiguravanju praktičnog aspekta učenja u područjima kao što su zaštita okoliša i prirodnih dobara; održiva proizvodnja i potrošnja; ljudska prava i demokratsko građanstvo; poticanje i planiranje održivog razvoja; socijalna kohezija; zdravlje te kulturna i tradicijska baština. 

 

U subotu, 16. ožujka krećemo sa prvim projektnim aktivnostima. To su radionice za srednjoškolce pod nazivom Građanski inkubator koje će voditi predsjednik Udruge partnera Petar Kelvišer. Ciklus od šest radionica u trajanju od dva sata obrađivat će teme kao što su nenasilna komunikacija, predrasude, stereotipi, identitet, diskriminacija, ljudska prava, korupcija. 
 

U subotu, 23. ožujka započinje još jedna edukacija za 1. i 2. razrede srednje škole turističkog i ekonomskog smjera pod nazivom Prošlost, sadašnjost i budućnost Makarskog turizma. 
Ciljevi ovih radionica su upoznavanje polaznika s povijesnim razvojem grada u posljednjih 200 godina, razvoj svijesti o tome što je dovelo do nekih od glavnih infrastrukturnih problem Grada, razvoj kritičkog mišljenja, razvoj svijesti o mogućim alternativama turizmu u gospodarstvu Primorja, o mogućnostima zapošljavanja mladih u drugim gospodarskim sektorima te poticanje razvoja poduzetničkog duha kroz društveno odgovorno poduzetništvo
Kroz radionice će mladi razvijati kompetencije za djelovanje u području održivog razvoja te će ih se kroz rad radionica poticati na aktivno sudjelovanje u području održivog razvoja. 

 

Svi zainteresirani se mogu prijaviti na radionice putem naše fb stranice, putem telefona 616-992 ili direktno u školi kod školskog psihologa ili pedagoga. 

                                                                                                                                                            Voditeljica projekta:
                                                                                                                                                             Ivona Vučić

09.03.2019.

 

LANTERNINE RADIONICE ZA MLADE NASTAVLJAJU S RADOM


Savjetovalište Lanterna organizira još dva treninga za mlade u utorak i srijedu, 2. i 3. Travnja 2019.  god. od 16 do 18 sati u prostorijama Info Centra za mlade. Tema radionica su u utorak 2.4. (Feedback) i srijedu 3.4. (motivacija) u sklopu projekta "Možeš, ako misli da možeš" kojeg provodi Savjetovalište Lanterna, a kojeg financira Ministarstvo demografije,obitelji, mladih i socijalne politike.

Na prvoj radionici mladi će naučiti još jedan alat uspješne komunikacije - Feedback.
Feedback je nešto od čega obje strane imaju korist, što nije slučaj kod kritike. Poanta feedbacka je pomoći nam da postanemo još bolji i uspješniji - stoga se smatra da je feedback dar (za razliku od kritike) jer s njim rastete i od njega imate koristi. U srijedu, 3. travnja učit će se o motivaciji - koje sve vrste motivacije postoje, kako motivirati sebe, a kako druge.

Savjetovalište Lanterna poziva sve zainteresirane mlade osobe da se prijave na radionice. Radionice su besplatne, a organizator će osigurati i osvježenje za sudionike.

 
U sklopu projekta Možeš, ako misliš da možeš“ nastavljaju s radom i Lanternine Fokus grupe Teorije izbora, grupe čiji je cilj rad na sebi i unaprjeđenju naših odnosa. Kroz rad u grupi polaznici usvajaju potrebne vještine i znanja za bolje razumijevanje ljudskog ponašanja te uče birati ponašanja s kojima će se osjećati sretnije i zadovoljnije. Teorija izbora nas uči da svatko od nas kontrolira samo svoje ponašanje te da  nismo rezultat ponašanja drugih ljudi, okolnosti u kojima živimo ili naše prošlosti, osim ako to ne odaberemo biti. 

Razmišljajući o odnosima moramo voditi računa da li nas naša ponašanja približavaju ili udaljavaju od osobe koja nam je važna. Kada vidimo da neki odnos ne štima i da bi se tu trebalo nešto promijeniti važno je da osvijestimo što je to što mi radimo u tom odnosu? Što je krivo u onome što izabiremo i na kraju kako to možemo promijeniti?


Svi zainteresirani su dobro došli i mogu se priključiti radu grupe. Grupa se sastaje ponedjeljkom u 20 sati u prostoru Savjetovališta Lanterna.


                                                                                                                                                                    Voditeljica projekta:

 

                                                                                                                                                                     Ivona Vučić

29.03.2019.

29.03.2019.

PLAKAT - LANTERNA SVIJETLI ZA ZAJEDNICU.

 

EDUKACIJA ZA MLADE VOLONTERE


U okviru projekta  Osvijesti i prihvati promjenu, projekta ugovorenog kroz švicarsko – hrvatski program suradnju, a uz podršku Ureda za udruge,  Savjetovalište Lanterna kreće sa radionicama za mlade volontere, učenike 5. i 6. razreda OŠ partnera Stjepana Ivičevića . Radionice za učenike će voditi Lanternina djelatnica Patricija Batinović kako bi se učenici educiralo o volontiranju te razvili vještine koje će im pomoći kako u kvalitetnijem volontiranju tako i u životu uopće. Na radionicama će učenici razrađivati plan provedbi volonterskih akcija koje će u okviru ovog projekta biti najviše usmjerene na rad u plasteniku koji se planira montirati u sklopu Osnovne škole, a koji će nakon projekta ostati u školskom vlasništvu. Na taj način će se učenici dodatno educirati i o važnosti življenja u skladu s načelima održivog razvoja te ta svoja teoretska znanja kasnije moći i praktični primijeniti.

02.04.2019.

osvijesti2.jpg

 

LANTERNA SVIJETLI ZA ZAJEDNICU

U ponedjeljak, 1. travnja Savjetovalište Lanterna je organiziralo svečano otvorenje izložbe povodom dvadeset godina rada Udruge. Izložbu pod nazivom Lanterna svijetli za zajednicu otvorila je predsjednica Udruge Sanja Puharić, dogradonačelnik grada Makarske gosp. Dražen Nemčić te ravnatelj Galerije gosp. Josip Karamatić. Izložba će biti otvorena od 1. do 8. travnja, a posjetitelji će kroz brojne plakate moći vidjeti presjek rada udruge od samih početaka do danas.


Večer je protekla u ugodnom druženju uz DJ-a Bracu, a nakon otvaranja izložbe organiziran je i mali domjenak. Još ljepšem ugođaju doprinijeli su i učenici Duje Andrijašević i Ružica Alerić koji su recitirali Pobratimstvo lica u svemiru Tina Ujevića te Tanja Topić, koja je otpjevala Lennonovu skladbu Imagine.

04.04.2019.

lant06.jpg
lant03.jpg
lant05.jpg
lant02.jpg
lant04.jpg
lant01.jpg

Fotografije: Ivo Ravlić

 

Prošlost, sadašnjost i budućnost makarskog turizma – gdje sutra?

U sklopu projekta Osvijesti i prihvati promjenu, financiranog kroz švicarsko-hrvatski program suradnje i Ureda za udruge Vlade RH, održane su radionice Prošlost, sadašnjost i budućnost makarskog turizma. Na radionicama su sudjelovali učenici 1. i 2. razreda makarske Hotelijersko-turističke škole. Radionice je vodio prof. povijesti Nevena Jovića, bivši učenik HTT-a, koji je s učenicima obrađivao teme koje se tiču povijesnog razvoja makarskog turizma, aktualnog stanja te budućnosti Makarske u skladu sa svjetskim turističkim trendovima i tehnologijom.
Kroz rad učenici su se prvi put upoznali sa pojmovima poput SWOT analize, studije slučaja (eng. Case study) te su po prvi put sudjelovali u razradi ideja za mobilne aplikacije. Svoje zadovoljstvo odrađenim pokazali su i evaluacijom, temeljenoj na težini, ciljevima, vještinama  i primjenjivosti u praksi gdje su dali vrlo pozitivne ocjene. Rezultati evaulacije su pokazali i to da su učenici bili iznimno zadovoljni radioničkim načinim rada koji im je omogućio da teoretski dio usvojen u školi mogu vidjeti kao nešto živo i praktično primjenjivo.

16.04.2019.

turizam1.jpg
turizam3.jpg
turizam2.jpg
turizam4.jpg

 

RADIONICA O KOMPOSTIRANJU

U sklopu projekta Osvijesti i prihvati promjenu Savjetovalište Lanterna organizira prvu u nizu radionica Urbani vrtlari u partnerstvu sa JU Makarska razvojna agencija. Na radionicama će polaznici moći naći odgovor na pitanja gdje kompostirati, kako kompostirati, što sve ide u kompostnu hrpu, kako znati da je kompost zreo za korištenje. 
Radionica će se održati u utorak, 02. svibnja 2019. Godine u dvorištu Glazbene škle (ispred Galerije Gojak) u 17,00, a voditeljica radionice je Mila Lukić, mag. ekologije i zaštite prirode.

Kompostiranje je najstariji i naprirodniji način recikliranja biootpada s kojim smanjujemo količine otpada na odlagalištima, pomažemo okolišu, poboljšavamo kvalitetu zemlje u vrtu, a ujedno štedimo i novac. Ostaci biootpada iz vaših kuhinja ili vrtova mogu se biološkim procesom razgradnje uz pomoć mikroorganizama i uz prisutnosti zraka pretvoriti u plodni humus. Korištenjem dobivenog humusa u vrtu ili u teglicama s biljkama, poboljšati ćete strukturu tla, zadržavanje vlage, zemlja će se obogatiti visoko vrijednim hranjivim tvarima, povećati će se doprinose biljnih plodova, a biljke će biti otpornije na nametnike i bolesti.

Još više o svemu navedenom možete saznati kroz teorijski i praktični dio naše radionice. Tijekom teorijskog dijela odgovoriti ćemo na najvažnija pitanja o kompostiranju i predstaviti kako održivo gospodariti i s ostalim otpadom unutar kućanstva. Kroz praktični dio demostrirati ćemo kako kompostirati u vrtu ali i stanu.

 

Pridružite nam se na radionici! Broj sudionika je ograničen, a prijaviti se možete na telefon 021/616-992 ili putem FB stranice Savjetovališta Lanterna.

23.04.2019.

osvijesti2.jpg

 

LANTERNINA RADIONICA O KOMPOSTIRANJU

U sklopu projekta Osvijesti i prihvati promjenu održana je prva u nizu radionica Urbani vrtlari u prekrasnom ambijentu vrta Glazbene škole. Radionica na temu kompostiranja, koju je vodila Mila Lukić, mag. ekologije i zaštite okoliša, bila je iznimno dobro posjećena Prisutni su mogli čuti sve o kompostiranju; gdje kompostirati, kako kompostirati, što sve ide u kompost te kako znati da je kompost zreo za korištenje. Sve to je voditeljica i praktično predstavila napravivši kompostnu hrpu u kućnom komposteru. 
Kompostiranje je najstariji i naprirodniji način recikliranja biootpada s kojim smanjujemo količine otpada na odlagalištima, pomažemo okolišu, poboljšavamo kvalitetu zemlje u vrtu, a ujedno štedimo i novce. Ostaci biootpada iz naših kuhinja ili vrtova mogu se biološkim procesom razgradnje uz pomoć mikroorganizama i uz prisutnosti zraka pretvoriti u plodni humus. Korištenjem dobivenog humusa u vrtu ili u teglicama s biljkama, poboljšat ćemo strukturu tla, zadržavanje vlage, zemlja će se obogatiti visoko vrijednim hranjivim tvarima, povećat će se doprinos biljnih plodova, a biljke će biti otpornije na nametnike i bolesti.
Ovaj dio projektnih aktivnosti Savjetovalište Lanterna provodi u partnerstvu sa JU Makarska razvojna agencija.
Projekt Osvijesti i prihvati promjenu je projekt obrazovanja za održivi razvoj podržan Od Ureda za udruge kroz švicarsko- hrvatski program suradnje. 
Sljedeća radionica će se održati u četvrtak, 16. svibnja u 17 sati na istom mjestu i nadamo se jednako dobroj posjećenosti.


                                                                                                                                                                 Voditeljica projekta:

                                                                                                                                                                 Ivona Vučić

06.05.2019.

komp1.jpg
komp5.jpg
komp2.jpg
komp3.jpg
komp4.jpg

12.05.2019.

plakat_900.jpg

 

PUTOKAZ PREMA ŽIVOTU BEZ OTPADA

Jučer su u Srednjoj strukovnoj školi održane još dvije radionice u nizu radionica Recycle & Reuse u organizaciji Savjetovališta Lanterna Makarska i Udruge Sunce. Naša draga suradnica Jadranka Alac je održala iznimno interesantno i inspirativno predavanje Putokaz prema životu bez otpada koje je učenike jako zainteresiralo, potaknulo na promišljanje i uključilo u diskusiju o našoj odgovornosti za naš okoliš te o raznim načinima kako smanjiti otpad. Drugu radionicu "Imam ideju" sa učenicima elektrotehničkog smjera su pripremile voditeljice Marija Ivanković, Tina Divic i Dijana Jelic Skorlic. Tema je bila kako od elektro dijelova, dijelova motora i sličnog otpada napraviti korisne i dekorativne predmete. Kao rezultat radionice su izašle četiri interesantne lampe koje su učenici, u ugodnoj radnoj atmosferi, napravili zajedno s voditeljicama.


U isto vrijeme u dvorištu Glazbene škole su se oni, zainteresirani za vrtlarenje, educirali o kompostiranju i biovrtlarenju uz stručno vodstvo naše suradnice Mile Jukić, mag. ekologije i zaštite okoliša. Voditeljica je dala i neke upute za početnike kako na najjednostavniji način krenuti s biovrtlarenjem, počevši na balkonu od jedne posude s jagodama ili rajčicama. Polaznike na jesen čeka nastavak radionice sa još mnoštvom zanimljivih savjeta, ali i uz praktičan prikaz rada u plasteniku, koji u sklopu projekta planiramo napraviti u dvorištu osnovne škole.
 

Cilj radionica je obrazovanje za održivi razvoj, a namijenjene su srednjoškolcima, djeci s teškoćama u razvoju i građanima. Putem radionica polaznici se informiraju o značenju smanjenja otpada, mogućnostima ponovnog korištenja stvari, reciklaže. Kako održivi razvoj ne podrazumijeva samo zaštitu okoliša i očuvanje prirode kroz ove projektne aktivnosti smo nastojali uključiti i osobe s teškoćama kako bi se okolina, prvenstveno škole i organizacije civilnog društva u zajednici upoznale s mogućnostima i sposobnostima djece s teškoćama te tako doprinijeli osnaživanju osoba s teškoćama i osoba s invaliditetom te im pomogli u povećanju samostalnosti u svakodnevnim aktivnostima.
 

Radionice su dio projekta Osvijesti i prihvati promjenu koji je podržan od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje.

                                                                                                                                                            Voditeljica projekta:
                                                                                                                                                             Ivona Vučić

17.05.2019.

osvijesti1.jpg
osvijesti2.jpg
osvijesti3.jpg
osvijesti4.jpg

20.05.2019.

Capture.JPG

Preuzmi prijavnicu

 

Vrijedna dramska družina Savjetovališta Lanterna izvela je predstavu za učenike prvih i drugih razreda osnovne škole Stjepana Ivičevića u Makarskoj. Predstava je upriličena u sklopu projekta - I kao dio si cjelina -podržanog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Mame i njihove kćeri vrijedno su svake subote od siječnja do svibnja pohađale dramske radionice i pripremale predstavu.
I ove godine pod voditeljskom palicom Božene Delaš izrodio se neobičan projekt. Prošle godine je tadašnja dramska družina izvela predstavu za građane Makarske, a ove godine su pripremili predstavu prilagođenu mlađem uzrastu.
Kroz predstavu su glumci pokazali kako život može biti jednostavan, kako nam ne trebaju skupe igračke, kako se uz pomoć dječje mašte mogu odglumiti klasične bajke u jednom novom svjetlu.
Cijela predstava je izvedena pomoću rekvizita koje svi imamo u svojim kućama – cipelama i majicama. Uobličena i skrojena u maštovitoj režiji voditeljice, ali i svih sudionika predstave.
Predstava pod nazivom „ Pola sata bez struje“ – u potpunosti je držala pažnju malih gledatelja, od početka do samog kraja, dozvoljavajući im da dodatno razbuktaju svoju maštu.
Sve pohvale glumcima i voditeljici što su nas još jedanput uspjeli ugodno iznenaditi i oduševiti.

30.05.2019.

drama1.JPG
drama2.JPG
drama3.JPG
drama5.JPG
drama4.jpg

 

OBILJEŽAVANJE EUROPSKOG TJEDNA ODRŽIVOG RAZVOJA

U petak, 31.5.2019. Savjetovalište Lanterna je, u partnerstvu s Udrugom Sunce i JU MARA, cjelodnevnim aktivnostima obilježilo Europski tjedan održivog razvoja. Obilježavanju su nam se pridružili i Grad Makarska, UZOR Osejava, DAUP Orion, Udruga za zaštitu okoliša Sunce iz Splita, Dječji vrtić Biokovsko Zvonce, Zadruga Rogač te Matica Umirovljenika Makarske. 
Program je započeo u 10 sati podjelom kućnih i vrtnih kompostera građanima te raznim edukativnim zabavnim radionicama za djecu i mlade, koji su organizirano dolazili iz makarskih vrtića te osnovnih i srednjih škola. Savjetovalište Lanterna s partnerima je organiziralo radionice izrade recikliranog nakita, izrada lampi od elektrootpada, radionica izrade tepiha od starih pamučnih majica, radionica pripreme hrane, radionica servisiranja bicikli te na kraju radionica izrade scenografije od kartona i papira nakon čega je prikazana i predstava u izvedbi Lanternine dramske skupine djece i roditelja. 
Čitavo događanje je završilo uz prigodan domjenak kada su se voditelji i posjetitelji nakon dugog dana prepunog aktivnosti, napokon mogli opustiti i uživati u glazbenoj točci Dua Linda Evans. 
Događanje je dio projekta Osvijesti i prihvati promjenu, projekta obrazovanja za održivi razvoj, koji financira Ured za udruge Republike Hrvatske kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje.

                                                                                                                                                                    Voditeljica projekta: 

                                                                                                                                                                     Ivona Vučić

06.06.2019.

izv5.jpg
izv2.jpg
izv3.jpg
izv4.jpg
izv6.jpg
izv7.jpg
izv1.jpg

 

HVALA ZA 17. BICIKLIJADU 

POKROVITELJI:

-    Grad Makarska
-    Turistička zajednica Makarska
-    Splitsko-dalmatinska županija
-    Općina Tučepi
-    Vlada Republike Hrvatske Ured za udruge
-    Švicarsko-hrvatski program suradnje

MEDIJI I MEDIJSKI POKROVITELJI: 
Makarska kronika, Makarsko primorje, Makarska - danas, RMR, TV Jadran

SPONZORI:
Apfel d.o.o. i  Merlin company

DONATORI: 
 M/Y Viganj, M/Y Voga, M/Y Calypso,  Bistro pizzeria La strada Tučepi – Makarska, Restoran Adriatik, Restoran Bonaca, Slastičarnica Romana,  Ristorante Pizzeria Bruschetta, Restoran Marco Polo, Restoran Bounty, Aqua park Wibit - Makarska, Cafe bar Skala, Red semi sub marine, Yellow semi sub marine, Pizzeria Domina, Pizzeria Centrum, Big Mama, Caffe bar Tempet, Caffe bar Loyd, Bistro pizzeria Pape, Zabavna radnja Marko, Trampulin Živac, Bungee jumping Joško

SURADNICI: 

Odjel za društvene djelatnosti,
Odjel za komunalne djelatnosti, Komunalni redari, Komunalni pogon,
Policijska postaja Makarska
Logo za majice i plakate - Dominik Glučina
Dragana Čović i Imagine band
Frane Granić, Stipe Kovačević – BMX show
Osoblje na razglasu

VOLONTERI:

Voditelji radionice popravki bicikli: Nenad Židić, Nenad Okmažić, Teo Beus, 
Dežurna liječnica dr . Luca Ivanda
Dežurni na ulicama i na rivi
Popisivačice i popisivači, učenici Srednje škole fra A. Kačića Miošića 
Volonteri na podjeli majica, vode i krafni
Gradska glazba
Goran Morović, snimatelj i fotoreporter, Krešimir Borić, snimatelj
Joško Marče, voditelj programa 
Članovi savjetovališta Lanterna i članovi Biciklističkog kluba Makarska

SUDIONICI na biciklama, rolama, romobilima, skejtovima i kolicima

ORGANIZATORI: Biciklistički klub "Makarska" i Savjetovalište Lanterna

VIDIMO SE DOGODINE!

06.06.2019.

bic1.jpg
bic2.JPG
bic4.JPG
bic3.JPG

25.09.2019.

DOKUMENTACIJA ZA DODJELU NAGRADA VOLONTERIMA 2019.

javni poziv.JPG

Obrazac za prijavu mladog volontera do 25 godina

Obrazac za prijavu Organizatora volontiranja

Obrazac za prijavu volontera

Obrazac za prijavu volontera za dugogodišnji doprinos

Upute za prijavitelje

 

                   21. listopada 2019.god. održana je Dodjela nagrada volonterima 2019. godine. Dodjela se održala u gradskoj vijećnici s početkom u 10 sati.
Savjetovalište Lanterna je u partnerstvu s Gradom Makarska po treći put organiziralo  ovu manifestaciju. Sama dodjela je prošla u svečanom tonu. Na dodjeli su bili prisutni nominirani volonteri , predlagatelji volontera, predstavnici OCD-a, javnih ustanova i drugih organizacija, predstavnici Savjetovališta Lanterna i Grada Makarske te njihovi gosti.  Program je vodila voditeljica projekta Patricija Batinović. Nakon kratkog pozdravnog govora gradonačelnika Grada Makarske gospodina Jure Brkana te  predsjednice Savjetovališta Lanterna Sanje Puharić  uslijedio je glavni dio događanja.
Volonteri koji su osvojili nagrade su:
Anja Rašić – za kategoriju volonterka do 25 godina za 2019.
Šapama od srca Makarska – za kategoriju Organizator volontiranja 2019. 
Sanja Puharić – za kategoriju Dugogodišnji doprinos zajednici
Thomas Mravičić – za kategoriju Volonter godine 2019.

Dodijelili smo i priznanja za nominirane volontere koje su dobili:
Anamarija Šimić, Mjesni odbor Bili Brig-Gorinka, Gradski zbor Makarska, Jelenka Medoš, Gloryan Grabner, Jadranka Gaće i Dora Puharić.
Dodijelili smo i dva posebna priznanja:
Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja Makarska i
Udruzi osoba s invaliditetom Makarska

Ovim putem čestitamo svim dobitnicima priznanja i nagrada i još jednom zahvaljujemo na spoznaji da postoje i da su tu za sve nas kada nam njihova pomoć treba.
Hvala i svima onima koji su na bilo koji način omogućili ostvarenje ove naše zamisli:
Autoru fotografije makarskog svjetionika koja je uljepšala izgled zahvalnica – Tinu Brkulju
Triju Django u sastavu (Jakov Puharić, Petra Klarić i Joško Klarić) na prekrasnoj glazbenoj izvedbi te nam uljepšali svečanost
Autoru nagrada – slika Goranu Novoviću
I mnogim drugim……    još jednom veliko HVALA!
Ovo je jedna pozitivna i lijepa priča i vjerujemo kako će potaknuti nove nade ovoga grada da je volontiranje i potrebno i važno.

22.10.2019.

lant01.jpg
lant02.jpg

 

Prošlost, sadašnjost i budućnost makarskog turizma – gdje sutra?

U sklopu projekta Osvijesti i prihvati promjenu, financiranog kroz švicarsko-hrvatski program suradnje i Ureda za udruge Vlade RH, započinje drugi ciklus radionica Prošlost, sadašnjost i budućnost makarskog turizma. Radionice započinju s radom u subotu u 16 sati u prostoru Savjetovališta Lanterna, a namijenjene su učenicima 1. i 2. razreda srednje škole. Radionice će voditi prof. povijesti Neven Jović, koji će s učenicima obrađivati teme koje se tiču povijesnog razvoja makarskog turizma, aktualnog stanja te budućnosti Makarske u skladu sa svjetskim turističkim trendovima i tehnologijom.

Zadaci na radionicama će biti:

1. Turistički vremeplov – iskustva turista u različitim povijesnim razdobljima
2. SWOT analiza makarskog turističkog proizvoda
3. Gospodarske alternative turizmu na Makarskom primorju
4. Razrada ideja i planiranje mobilne turističke aplikacije za prostor Makarske
5. Razrada ideja za korištenje napuštenih prostora u Makarskoj i okolici u svrhu turizma
6. Vođena rasprava o intervencijama u prostoru grada u svrhu poboljšanja kvalitete života lokalnog stanovništva i turista

Zainteresirani se mogu prijaviti na telefon 616-992 ili mobitel 0989591594 te putem maila ili FB stranice Savjetovalšta Lanterna. 

Dobro došli!!!!

13.11.2019.

osvijesti_ok.jpg

 

NOVIM VJEŠTINAMA DO ZAPOSLENJA

Kreće novi projekt Savjetovališta Lanterna ZA RAD NA SEBI NIKAD NIJE KASNO, uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, za nezaposlene žene iznad 40  te nezaposlene osobe s invaliditetom.

 
Pozivamo Vas na šest radionica NOVIM VJEŠTINAMA DO ZAPOSLENJA na kojima će se obrađivati sljedeće teme:


Komunikacija – što je to komunikacija, vrste komunikacije, uspješna komunikacija – feedback, aktivno slušanje.

 
Kako pobijediti strah od javnog govora – kako  savladati strah od javnog govora, kako se ugodnije osjećati u stresnim situacijama.


Javna prezentacija – kako što bolje napraviti javnu prezentaciju u 5/10/20 minuta? Kako odabrati ono što želite reći? Kako ostaviti što bolji dojam na publiku? Kako pomaknuti planine svojim govorom/prezentacijom?


Kako sebe prezentirati – kako predstaviti sebe na razgovoru za posao, upoznavanje sebe, naučiti što bismo trebali reći, a što zadržati za sebe.


Pisanje životopisa – od kojih se dijelova sastoji životopis, koji su to crveni kartoni, a koji „samo“ greškice, što sve treba životopis sadržavati i gdje i kako možemo istaknuti najbolje o sebi. 


Financijska pismenost – osvijestiti sebe i svoje navike trošenja novaca te napraviti plan za buduće trošenje vlastitih novaca kako bi budućnost bila malo bogatija.


Prva radionica kreće s radom u ponedjeljak, 2.12. u 16 sati. Ostali termini su 3.12., 4.12., 5.12., 9.12. i 10.12.2019. od 16 do 18 sati. Radionice će se održavati u Klubu za zapošljavanje na Trgu Hrpina.
Voditeljica radionica: Glorija Matić, mag. socijalne politike i Learning Designer. 


Prijaviti se možete na mob. 0989591594, putem maila ili fb stranice Savjetovališta Lanterna.

04.12.2019.

 

                                     ZAJEDNO SMO JAČI - LANTERNINE GRUPE SAMOPOMOĆI NASTAVLJAJU S RADOM


Dr. William Glasser, utemeljitelj Teorije izbora, je rekao da  sreća ili mentalno zdravlje znači život koji odabirete živjeti, slagati se dobro s ljudima koji su oko vas i koji su vam dragi, činiti sa svojim životom ono što vjerujete da je vrijedno i ne činiti ništa što bi nekoga moglo omesti da ima jednake šanse za sreću kao i vi. Na tim uvjerenjima se zasniva i rad grupa Savjetovališta Lanterna koje nastavljaju sa svojim radom.
Ovaj put kreću dvije grupe. Prva grupa započinje s radom u ponedjeljak, 13.1.2010. u 18.30. kroz projekt Zajedno smo jači, uz podršku Ministarstva zdravstva. Cilj projekta je unaprjeđenje psihičkog i tjelesnog zdravlja osoba oboljelih od malignih, kroničnih nezaraznih, rijetkih i zaraznih bolesti. Kroz projekt nudimo različite aktivnosti od individualnog savjetodavnog rada, grupa samopomoći, kreativnih radionica i predavanja za javnost.
Zainteresirani se, već sada, mogu prijaviti za sudjelovanje na grupama samopomoći Teorije izbora. Kroz rad grupa samopomoći, polaznici imaju mogućnost kroz razgovor s voditeljicama i ostalim polaznicima pronaći način i put da u procesu liječenja otkriju i u prvi plan postave svoje zdrave i jake stane i ključne bliske osobe.
Na bolest možda ne možemo direktno utjecati, ali je dobro znati da bolešću možemo upraviti kroz odabir svojih ponašanja, svoj načina življenja jer je naše i mentalno i tjelesno zdravlje odraz naših uspješnih ili manje uspješnih odabira ponašanja. Život stavi pred nas različite priče, a na nama je da izaberemo hoćemo li se uskladiti s okolnostima tako da se slomimo ili da iz svega toga izrastemo još jači i čvršći. Življenje u ljubavi i življenje u strahu stvaraju suprotne učinke na tijelo i um. Koliko god da nam je teško, trebamo znati da uvijek imamo mogućnost izbora i da možemo izabrati vidjeti bolest kao priliku da svoj život očistimo od stresa i svega onoga što nas je do sada činilo nesretnima i ispuniti svoj život radošću i ljubavlju. Upravo na grupama samopomoći možete naučiti, kako uz primjenu Teorije izbora, poboljšati i svoje mentalno i svoje tjelesno zdravlje odabirom sretnijih i uspješnijih oblika ponašanja.
Voditeljice su psihoterapeutkinje Ivona Vučić i Matea Jukić Talaja, a prijaviti se možete u Savjetovalištu Lanterna na telefon 021/616-992 ili putem Facebook stranice Savjetovališta Lanterna.

Kroz projekt Zajedno smo jači! Savjetovalište Lanterna istoj ciljanoj skupini nudi i radionice kreativne terapije Misli u boji. Radionice će krenuti s radom u subotu 1. veljače i održavat će se jedan put tjedno. Voditeljica radionica će biti Tina Divić, profesorica likovne kulture i umjetnosti.

Kreativna terapija se bavi otkrivanjem unutarnjih potencijala, kreativnih resursa, razvojem pozitivnih, jakih strana koje nam pomažu da se lakše suočimo s problemima, sagledamo ih u novom svjetlu, bolje razumijemo i s njima nosimo na konstruktivniji način. Kao alat na radionicama će se koristit umjetnički mediji i kreativno izražavanje (slikanje, crtanje, modeliranje, igra, pokret, govor tijela, …) kako bi se omogućio pristup vlastitim osjećajima i mislima. Od polaznika se ne zahtijevaju nikakva umjetnička umijeća i znanja već se polazi od pretpostavke da smo svi kreativna bića sa pregršt zatomljenih potencijala koje treba otkriti.

Druga grupa samopomoći je naša stara grupa koja je krenula s radom u studenom i sada nastavljamo u istom terminu ponedjeljkom od 19 do 20 sati. Rad ove grupe financiran je kroz projekt Za promjenu nikad nije kasno, podržan od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Sa svim prijavama krećemo već sada. Zainteresirani se mogu javiti putem maila savjetovaliste.lanterna@st.t-com.hr, ili telefona 0989591594.
Aktivnosti su besplatne, sudjelovanje je dobrovoljno i svi zainteresirani se mogu pridružiti grupama kad god to požele uz prethodnu prijavu.

                                                                                                                                                            Voditeljica projekta:
                                                                                                                                                             Ivona Vučić

08.01.2020.

 

                  DRAMSKE RADIONICE

                 ZA DJECU I RODITELJE


U subotu, 25. siječnja započinju s radom dramske radionice za djecu i roditelje. Radionice se provode kroz projekt Osvijesti i prihvati promjenu!, podržan od Ureda za udruge kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje. Voditeljica radionica će biti Božena Delaš, profesionalna lutkarica.


Do sada smo se već provodili takve vrste aktivnosti i te aktivnosti su se pokazale kao vrlo uspješne i interesantne i za djecu i za odrasle. Na radionicama djeca i roditelji zajedno s voditeljicom rade na osmišljavanju predstave na temu održivog razvoja koja će se izvesti prilikom obilježavanja Europskog tjedna održivosti.


                                                                                                                        Voditeljica projekta:
                                                                                                                        Ivona Vučić

22.01.2020.

Dramske radionice - plakat.jpg

BESPLATNE PRIPREME ZA DRŽAVNU MATURU SAVJETOVALIŠTA LANTERNA

 

 

Od samog početka održavanja državne mature u Hrvatskoj učenici pokazuju da se kroz redovito školovanje ne mogu dovoljno kvalitetno pripremiti za polaganje državne mature i da je velikom broju učenika potrebna dodatna pomoć. Pohađanje priprema za državnu maturu je veliki izdatak za obitelj, stoga takve pripreme mogu osigurati samo učenici boljeg socio - ekonomskog statusa.

 

Rezultati na nivou R. Hrvatske pokazuju da je Hrvatski jezik jedan od najzahtjevnijih nastavnih predmeta na državnoj maturi.

 

Ispit se sastoji od dva dijela koja će se ove godine polagati subotom: esejski dio 16. svibnja, a test 13. lipnja. Osim promjene datuma održavanja ispita, još jedna novost uvedena je u provedbu ovog ispita.  Taj novitet odnosi se na esejski dio ispita na kojem učenik ne mora ostvariti bodove jednake ili veće od praga prolaznosti kako bi uspješno položio Hrvatski jezik na maturi. Međutim, test  koji obuhvaća gramatiku i povijest književnosti i dalje mora biti napisan za minimalnu prolaznu ocjenu (dovoljan) kako bi predmet bio položen.

 

Kako na području Makarske pripreme iz Hrvatskog jezika nisu organizirane izvan škole, a maturanti često odlaze u Split i Zagreb što mogu priuštiti samo rijetki,  Savjetovalište Lanterna je prije četiri godine započelo s pripremama, koje su za sve učenike bile besplatne, a mi smo se trudili osigurati sredstva iz različitih natječaja.

 

Dakle, od 2017. g., već četvrtu godinu za redom Savjetovalište Lanterna organizira besplatne pripreme državne mature iz Hrvatskog jezika s ciljem da se maturantima makarskih srednjih škola olakša pripremanje gradiva i smanji nepotreban stres u situaciji koja im je važna za planiranje budućnosti.

 

Možemo reći da već imamo dobro iskustvo u provođenju ove aktivnosti, da je svake godine nastojimo unaprijediti što potvrđuje veliki interes maturanata.

 

Ponosni smo što smo kvalitetno realizirali ovaj projekt o čemu svjedoče i sami učenici koji su u svojim evaluacijama dali najviše ocjene pripremljenosti i stručnom znanju profesorica, te organizaciji i korisnosti ovih priprema. Lani je kroz pripreme prošlo 80-ak učenika.

 

Stoga nas, ni ovu godinu, nakon provedene ankete među učenicima završnih razreda obje srednje škole, nije iznenadio još veći interes učenika za pripreme (108 učenika). Posebno nam je drago što su se učenici strukovnih zanimanja prijavili u velikom broju.

 

Pripreme za državnu maturu su započele ove subote, 1. veljače 2020.

 

I ovu godinu pripreme  vodi profesorica hrvatskoga jezika i književnosti Antonija Vuletić, uz koordinaciju psihologinje, profesorice Sanje Puharić, a održavat će se, s dopuštenjem ravnatelja Slavka Gudelja,  u SŠ fra Andrije Kačića Miošića.

 

Pripreme za državnu maturu planiramo realizirati kroz  12 susreta, svake subote (od 9 do 12,30 sati) do konca travnja, unutar kojih planiramo analizirati većinu književna djela koja se nalaze na popisu eseja za državnu maturu i temeljito proći jezični dio gradiva. Nastojat ćemo sve polaznike detaljno uputiti u sadržaje ispitivanja koji će se naći na državnoj maturi, razviti im potrebne vještine i ponoviti s njima stečena znanja – kazala nam je voditeljica.

 

Kao organizatori, iskreno se nadamo se da ćemo i ove godine ostvariti temeljni cilj: ojačati samopoštovanje  i smanjiti strah od neuspjeha što su važni čimbenici pri polaganju ispita te da ćemo potaknuti u učenicima volju za daljnjim učenjem i kvalitetnijim pripremanjem državne mature.

 

Mišljenja smo da smo na ovaj način omogućili izjednačavanje prilika svim maturantima za ostvarenje boljeg uspjeha na državnoj maturi, a samim time i omogućili lakše upisivanje željenih studija.

 

Napominjemo da vjerujemo da će i ovogodišnji projekt  Savjetovališta  Lanterna priprema za državnu maturu iz Hrvatskoga jezika biti podržan od Grada Makarske; ove godine u okviru projekta Jednake mogućnosti za sve.

Sanja Puharić, prof., psihologinja

predsjednica Savjetovališta Lanterna

07.02.2020.

G.jpg
thumbnail.jpg
1thumbnail.jpg

EDUKACIJA ZA MLADE –

KAKO MOGU UTJECATI NA PROMJENE U SVOJOJ SREDINI

 

Savjetovalište Lanterna već godinu dana provodi projekt obrazovanja za održivi razvoj Osvijesti i prihvati promjenu!, uz podršku Ureda za udruge kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje.  

Kroz ovaj projekt je Savjetovalištu Lanterna odobreno 395.000,00 kn, a vrijeme trajanja projekta je 18 mjeseci. Projekt se provodi u partnerstvu sa JU MARA, OŠ Stjepana Ivičevića, SŠ fra Andrije Kačića Miošića, Udrugom Ruke za bolju Makarsku te Udrugom osoba s invaliditetom Sunce.
Kroz ovaj projekt nastojimo informirati te educirati sve dobne skupine te podići svijest građana o održivom razvoju. Promičemo volontiranje među djecom i mladima, budući da ono osnažuje pojedince i pomaže u izgradnji snažnijih zajednica, potičemo nove vještine i građansku odgovornost kod mladih.  Korisnici projekta su djeca, mladi, roditelji, nastavnici i svi ostali zainteresirani građani. Iako su pitanja vezana uz održivi razvoj integrirana u planove i programe formalnog učenja (u osnovnim i srednjim školama), određene teme nemaju jednaku kvalitetu te su potrebni dodatni napori organizacija civilnoga društva u osiguravanju praktičnog aspekta učenja u područjima kao što su zaštita okoliša i prirodnih dobara; održiva proizvodnja i potrošnja; ljudska prava i demokratsko građanstvo; poticanje i planiranje održivog razvoja; socijalna kohezija; zdravlje te kulturna i tradicijska baština. 

Kroz projekt se svake subote provode dramske radionice za djecu i roditelje uz vodstvo naše dugogodišnje suradnice, profesionalne lutkarice Božene Delaš.

U završetku je postavljanje staklenika u dvorištu OŠ S. Ivičevića te će se nakon toga raditi na uređenju školskog okoliša.


U cilju informiranja i senzibiliziranja mladih u subotu, 22. veljače ponovo krećemo s radionicama za srednjoškolce Građanski inkubator koje će voditi predsjednik Udruge partnera Ruke za bolju Makarsku Petar Kelvišer. Ciklus od šest radionica u trajanju od dva sata obrađivat će teme kao što su nenasilna komunikacija, predrasude, stereotipi, identitet, diskriminacija, ljudska prava, korupcija. 


Učenici će, osim što će steći određena znanja o gore navedenim temama, naučit  kako voditi diskusiju, kako uspješno komunicirati, osvijestiti načine na koje se krše ljudska prava, osvijestiti svoju ulogu u društvu, naučiti propitivati uobičajene stereotipe i predrasude, prepoznati korupciju u različitim društvenim situacijama,  upoznati osnovne odrednice aktivnog građanstva,

 

Svi zainteresirani se mogu prijaviti na radionice putem naše fb stranice, putem telefona 0989591594 ili direktno u školi kod školskog psihologa ili pedagoga. 

 

                                                                                                                                                                                 Voditeljica projekta

                                                                                                                                                                                            Ivona Vučić

26.02.2020.

lanterna_web.jpg

 

PSIHOSOCIJALNA POMOĆ

Koronavirus COVID-19 nas je na neko vrijeme zaustavio u redovnim aktivnostima. Socijalni kontakti u fizičkom smislu svedeni su na najmanju mjeru. Savjetovalište Lanterna je svjesno važnosti takve odluke i u potpunosti je podržava. Bez obzira na trenutnu situaciju mi nismo sasvim zaustavljeni u našem djelovanju. Naša glavna djelatnost je prevencija i zaštita mentalnog zdravlja i pružanje psihosocijalne pomoći i tu zadaću možemo ispunjavati i putem ostalih dostupnih kanala komunikacije.

Ovo je jedna potpuno nova situacija za sve nas i ne reagiramo svi na isti način. Ono što je važno naglasiti da su u ovakvim situacijama sve emocije prisutne i strah i ljutnja i tuga… i sve su emocije normalne za čovjeka. Problem se javlja kada nas emocije  preplave i blokiraju u našem redovnom djelovanju. Ukoliko smatrate da se ne nosite dobro s okolnostima koje vas okružuju i ukoliko osjećate da ne funkcionirate kako biste željeli, slobodno nas kontaktirajte. Izuzetno je važno reagirati na vrijeme i osposobiti vlastite kapacitete za lakše nošenje sa trenutnom  situacijom.

Zdravlje je važno.

#ostanikodkuće

 

Svaki radni dan od 8 – 13 sati dostupni smo na telefonu: 021 616-992 i na

mail adresi: savjetovaliste.lanterna@st.t-com.hr

Za sve potrebne informacije dostupni smo i pute naše facebook stranice.

Ukoliko bude potrebe spremni smo i na uvođenje svakodnevnih poslijepodnevnih dežurstava putem telefona. O svemu ćete biti pravovremeno obaviješteni.

19.03.2020.

slika pozitive.jpg

 

ZA PROMJENU NIKAD NIJE KASNO

 

Savjetovalište Lanterna kreće s novim ciklusom radionica Novim  vještinama do zaposlenja kroz projekt ZA PROMJENU NIKAD NIJE KASNO. Projekt se provodi uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, za nezaposlene osobe, s naglaskom na žene iznad 40 godina  te nezaposlene osobe s invaliditetom. Ovaj put će se, s obzirom na novonastale okolnosti, radionice održavati on line putem ZOOM aplikacije. Nemojte da Vas to zaplaši, skidanje i uporaba aplikacije je vrlo jednostavna, a o tome ćete dobiti sve potrebne upute od naše voditeljice Glorije Matić nakon prijave na radionice.

Radionice kreću s radom već u ponedjeljak u 15 sati.

Obrađivat će se sljedeće teme:


Komunikacija – što je to komunikacija, vrste komunikacije, uspješna komunikacija – feedback, aktivno slušanje.

 
Kako pobijediti strah od javnog govora – kako  savladati strah od javnog govora, kako se ugodnije osjećati u stresnim situacijama.


Javna prezentacija – kako što bolje napraviti javnu prezentaciju u 5/10/20 minuta? Kako odabrati ono što želite reći? Kako ostaviti što bolji dojam na publiku? Kako pomaknuti planine svojim govorom/prezentacijom?


Kako sebe prezentirati – kako predstaviti sebe na razgovoru za posao, upoznavanje sebe, naučiti što bismo trebali reći, a što zadržati za sebe.


Pisanje životopisa – od kojih se dijelova sastoji životopis, koji su to crveni kartoni, a koji „samo“ greškice, što sve treba životopis sadržavati i gdje i kako možemo istaknuti najbolje o sebi. 


Financijska pismenost – osvijestiti sebe i svoje navike trošenja novaca te napraviti plan za buduće trošenje vlastitih novaca kako bi budućnost bila malo bogatija.


Termini radionica su 20.4., 21.4., 22.4., 23.4., 27.4. i 28.4. od 15 do 17 sati. 

Prijaviti se možete na mob. 0989591594, putem maila ili fb stranice Savjetovališta Lanterna.

 

                                                                                                                                                                                 Voditeljica projekta:

                                                                                                                                                                                             Ivona Vučić

16.04.2020.

 

                                                     ŽIVLJENJE U SKLADU S NAČELIMA ODRŽIVOG RAZVOJA

Savjetovalište Lanterna nastavlja s ciklusom radionica za srednjoškolce Građanski inkubatora u sklopu projekta Osvijesti i prihvati promjenu, podržanog od Ureda za udruge, kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje.


Voditelj edukacije je Petar Kelvišer, predsjednik Udruge Ruke za bolju Makarsku.


Cilj projekta je obrazovanje za održivi razvoj, a trenutna situacija i sve što se događa ukazuje na to da je ovakva vrsta edukacija i te kako potrebna. Svjedoci smo da svuda oko nas ima jako puno neravnopravnosti, siromaštva, bolesti, nepismenih, ugroženosti ljudskih prava i sloboda, onečišćenosti ekosustava, a cilj ovakvih edukacija je o svemu tome informirati i senzibilizirati mlade koji će, ako se i sami ne uključe u rješavanje ovih pitanja, snositi posljedice neodrživog načina življenja.
 

Svi bismo se trebali učiti snositi odgovornost za svoje postupke te osvijestiti da svatko od nas svojim razumnim ponašanjem može doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja za sve nas.  Ukoliko su odgojem i obrazovanjem mladi senzibiliziraju za življenje u skladu s načelima održivog razvoja, usvoje  odgovarajuća znanja i vrijednosti te razviju kako osobnu tako i društvenu odgovornost to će se zasigurno odraziti u njihovim odlukama.
 

Na radionicama će se obrađivati teme poput komunikacije, sterotipa, diskriminacije i korupcije.  
Radionice će se održati putem Zoom platofrme, a zainteresirani se mogu prijaviti putem FB stranice Savjetovalište Lanterna, na telefon 0989591594 ili direktno voditelju radionica Petru Kelvišeru.

                                                                                                                                                                                 Voditeljica projekta:
                                                                                                                                                                                 Ivona Vučić

29.04.2020.

 

OSVIJESTI I PRIHVATI PROMJENU

Savjetovalište nastavlja sa svojim aktivnostima u sklopu projekta Osvijesti i prihvati promjenu, projekta čiji je cilj obrazovanje za održivi razvoj, a ciljana skupina projekta su sve dobne skupine od onih najmlađih do umirovljenika.

 

Danas,  u četvrtak, 7. svibnja u 16 sati, nakon jako dobrog odaziva srednjoškolaca na prve tri radionice, će se održati posljednja radionica iz ciklusa radionica Građanski inkubator, a tema je Korupcija – život u sivoj zoni. Voditelj radionice je Petar Kelvišer, predsjednik Udruge partnera Ruke za bolju Makarsku.

 

Sutra, u petak, 8. svibnja započinje novi ciklus radionica Prošlost, sadašnjost i budućnost makarskog turizma. Prva radionica je organizirana s učenicima 1. razreda Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića, također škole partnera u projektu.  Tema prve radionice je Kriza i turizam, s osvrtom na trenutno stanje, dosadašnje krize te njihov utjecaj na razvitak turizma. Voditelj ove radionice je prof. povijesti Neven Jović.

 

U sklopu istog projekta kreću i projektne aktivnosti Recycle & Reuse u partnerstvu s Udrugom Sunce Makarska. Kroz ove projektne aktivnosti će se organizirati šest kreativnih radionica za osnovnoškolce, srednjoškolce, korisnike Udruge Sunce i umirovljenike. Raspored radionica možete pratiti na FB stranici Savjetovališta Lanterna.

 

Prva radionica će se održati već danas, u četvrtak u 18 sati. Radionicu pod nazivom Audio Accessorise, vodite će naša voditeljica Tina Divić. Radionica će se moći pratiti u prijenosu uživo na FB stranici Savjetovališta Lanterna. Tijekom sat vremena će pratitelji moći odgledati video koji je voditeljica snimila, postavljati pitanja te nakon održane radionice poslati svoje uratke, ako to žele. Od materijala je potrebno pripremiti stare audio kazete, filc (ili neku drugu tkaninu) i patent te škare i vruće ljepilo.

 

Projektne aktivnosti Recycle & Reuse ćemo završiti 29., 30. I 31. svibnja obilježavanjem Tjedna održivog razvoja.

Na Facebook stranici Savjetovališta Lanterna organizirat će se izložba dječjih radova (djece do 12 godina) „Kako mogu pomoći majci prirodi?“,  a djeca svoje uratke već mogu slati već sada na fb stranicu Savjetovališta Lanterna. Za srednjoškolce će biti organiziran online kviz Svi možemo pomoći te okrugli stol na temu Življenje u skladu s načelima održivog razvoja.

Navedene aktivnosti će se zbog trenutne situacije s virusom COVID19  održavati  online putem, a sve potrebne informacije možete dobiti na telefon Savjetovališta Lanterna 616-992, putem maila ili FB stranice Savjetovališta Lanterna.                                                                                                                                                                                 Voditeljica projekta:
                                                                                                                                                                                 Ivona Vučić

12.05.2020.

 

MISLI U BOJI – ART TERAPIJA KROZ PROJEKT ZAJEDNO SMO JAČI

 

U subotu, 6. lipnja ponovo kreću radionice kreativnog izražavanja Misli u boji, ovaj put u prirodnom okruženju na Svetom Petru ili Osejavi (prema dogovoru) uz vodstvo naše voditeljice Tine Divić. Radionice su dio projekta Zajedno smo jači, podržanog od Ministarstva zdravstva.

Zainteresirani se mogu javiti na mob 0989591594 ili direktno voditeljici na broj 0915115974 te putem FB stranice Savjetovališta Lanterna

                                                                                                                                                                                  Voditeljica projekta:
                                                                                                                                                                                 Ivona Vučić

02.06.2020.

 

ODRŽIVOST U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

U četvrtak, 4.6.2020. u 10.30 Savjetovalište Lanterna je u partnerstvu sa JU Makarska razvojna agencija i OŠ Stjepana Ivičevića organiziralo edukaciju za učenike i njihove nastavnike o biovrtlarenju  i sadnji bilja u plasteniku pod nazivom Urbani vrtlari. Na radionicu se odazvao velik broj učenika koji su pozorno slušali izlaganje voditeljice Mile Lukić, koja je na zabavan, a opet poučan način informirala učenike o radu u stakleniku koji će nakon završetka projekta Osvijesti i prihvati promjenu ostati u vlasništvu osnovne škole. Djeca nisu dobila samo teoretska znanja nego su se također okušala i pripremi zemlje i sijanju bilja u stakleniku…Vjerujemo da će to biti velika radost kada u dogledno vrijeme budu mogli ubrati svoje začinsko bilje, svoju rajčicu, svoju mrkvu. Kroz projekt je kupljen i velik broj sadnica za uređenje školskog dvorišta te će se kroz projekt  financirati i set za navodnjavanje Kap po kap za staklenik i školski vrt.

Projekt Osvijesti i prihvati promjenu je projekt obrazovanja za održivi razvoj, a održivi razvoj je razvoj koji zadovoljava potrebe današnjice, a pritom ne ugrožava potrebe budućih generacija. Ovakvi i slični partnerski projekti koje organiziraju organizacije civilnog društva su važni jer se na ovaj način mogu čuti i stavovi građana i ovakvi projekti imaju važnu ulogu u podizanju svijesti i educiranju građana o održivom razvoju i zaštiti okoliša. Aktivnosti projekta Osvijesti i prihvati promjenu su najviše usmjerene na djecu i mlade, kao i na članove njihovih obitelji, povezane s unapređenjem njihovih vještina i znanja o održivom razvoju. Ovim projektom također promičemo volontiranje među djecom i mladima, budući da ono osnažuje pojedince i pomaže u izgradnji snažnijih zajednica, potiče nove vještine i građansku odgovornost.

Projekt Osvijesti i prihvati promjenu je podržan od Ureda za udruge, kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje.


                                                                                                                                                                                 Voditeljica projekta:
                                                                                                                                                                                 Ivona Vučić

05.06.2020.

 

INKLUZIVNO VRTLARENJE

 

U četvrtak, 9. srpnja u 19 sati Savjetovalište Lanterna u partnerstvu s Udrugom Sunce Makarska organizira radionicu inkluzivnog vrtlarenja kroz projekt Osvijesti i prihvati promjenu uz podršku Ureda za udruge, kroz Švicarsko - hrvatski program suradnje.

Mladi s teškoćama i njihovi roditelji će uz stručnu pomoć agronoma Ante Kovačića postaviti i posaditi "viseće vrtove" prilagođene osobama u invalidskim kolicima.

Zahvaljujemo autorici plakata Tini Divić

 

                                                                                                                                                                             Voditeljica projekta:

                                                                                                                                                                              Ivona Vučić

09.07.2020.

 

NAŠ DOPRINOS ZAJEDNICI

Danas ispred prostorija Udruga Sunce bilo je radno i veselo. Okupili su se članovi Udruge Sunce te članovi Savjetovališta Lanterna koji u partnerstvu provode projekt Osvijesti i prihvati promjenu podržan od Ureda za udruge, kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje. Jednoipolgodišnja provedba projekta se polako provodi kraj, a rezultati projekta će još dugo biti vidljivi u obliku školskog staklenika, uređenog školskog okoliša te sada i visećih vrtova prilagođenih za vrtlarenje osoba smanjene pokretljivosti. Jedan od ciljeva ove akcije je senzibilizacija zajednice o mogućnostima i potrebama osoba s invaliditetom, sprečavanju njihove institucionalizacije i marginalizacije te povećati broj inkluzivnih volontera stvaranjem uvjeta za volontiranje u zajednici jer se volontiranjem stvaraju pozitivne promjene na događanja u zajednici.

Nakon uspješno odrađenog posla korisnici Udruge Sunce i volonteri su se okupili u ugodnom i veselom druženju. Ovo je samo jedna od brojnih aktivnosti provedenih kroz projekt Osvijesti i prihvati promjenu, kojim smo nastojali građanima Makarske i Makarskog primorja približiti življenje u skladu s načelima održivog razvoja te ih educirati o istom. Ovakvi i slični projekti su hvalevrijedni za našu lokalnu zajednicu jer svojim aktivnostima kako kreativnim tako i edukativnim uključuje građane, od onih najmlađih do najstarijih te ih potiču na promišljanje o tome kakav život živimo, ugrožava li naš način življenja buduće generacije, kakvu Makarsku želimo imati u budućnosti te odrediti se kojim putem želimo ići.


                                                                                                                                                                                 Voditeljica projekta:
                                                                                                                                                                                 Ivona Vučić

20.07.2020.

 

KREATIVNE RADIONICE MISLI U BOJI

UZ PODRŠKU MINISTARSTVA ZDRAVSTVA

 

Kroz projekt Zajedno smo jači! uz podršku Ministarstva zdravstva Savjetovalište Lanterna nastavlja s radionicama kreativne terapije Misli u boji. Radionice će krenuti s radom u subotu 19. rujna i održavat će se jedan put tjedno. Voditeljica radionica je i dalje naša suradnica Tina Divić, inače dizajnerica te profesorica likovne kulture i umjetnosti.

Cilj projekta je unaprjeđenje psihičkog i tjelesnog zdravlja osoba oboljelih od malignih, kroničnih nezaraznih, rijetkih i zaraznih bolesti. Kroz rad na radionicama polaznici će raditi na otkrivanju svojih unutarnjih potencijala, kreativnih resursa, razvojem pozitivnih, jakih strana koje im mogu pomoći da se lakše suoče s problemima, sagledaju ih u novom svjetlu, bolje razumiju te s njima nose na jedan uspješniji i bolji način.

Radionice su besplatne, prijave mogu ići putem fb stranice ili putem telefona 0989591594.

 

                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                         Voditeljica projekta:

 

                                                                                                                                                                          Ivona Vučić

15.09.2020.

dokument_ok.jpg

22.09.2020.

30.09.2020.

lan_logo.jpg
grad_logo.png

JAVNI POZIV

 ZA PRIJAVU KANDIDATA NA NATJEČAJ ZA DODJELU NAGRADA VOLONTERIMA

Povodom obilježavanja Dana grada Makarske pozivamo sve organizatore volontiranja i volontere da se prijave na Natječaj za volontere 2020.

 

Savjetovalište Lanterna u partnerstvu s Gradom Makarska četvrtu godinu organizira svečanu dodjelu nagrada najzaslužnijim volonterima, ali i organizatorima volontiranja s područja grada Makarske.

 

Ovo je bila izazovna godina za sve nas, ali na neki način značajna za volontiranje jer smo svi svjedoci kako su volonteri u kriznim situacijama naša snaga i potreba. Volontiranje je bilo puno izazova, ali su ljudi koji volontiraju kao i bezbroj puta do sada pokazali kako na njih možemo računati i kako nam je njihova uloga važna. Iako je situacija vezano za Covid-19 i dalje neizvjesna smatramo kako je važno pogotovo u ovoj godini održati dodjelu nagrada volonterima i na taj im način zahvaliti za njihov trud.

 

Mnoge organizacije u našem gradu godinama uspješno organiziraju volonterski rad i uključuju veliki broj volontera. Volonteri svojim nesebičnim radom doprinose rastu i razvoju svake društvene zajednice te je njihova uloga  sve važnija u modernom svijetu. Njihovu važnost najbolje opisuje citat Sherry Anderson: „Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni već zato što su neprocjenjivi.“

 

Zainteresirani organizatori volontiranja mogu nominirati vlastitu organizaciju, neku drugu organizaciju (za koju smatraju da bi trebala biti nominirana) te svoje volontere za nagradu volontiranja tako što će ispuniti Obrazac za prijavu volontera ili organizatora volontiranja i isti dostaviti mailom ili poslati poštom na adresu:

 

Savjetovalište Lanterna

Trg Tina Ujevića 5/3

21300 Makarska

e-mail: savjetovalište.lanterna@st.t-com.hr

 

Na natječaj se mogu prijaviti sve neprofitne organizacije (udruge, zaklade, javne ustanove, mjesni odbori; prema čl.7 Zakona o volonterstvu) najkasnije do 12. listopada 2020. godine.

O dobitnicima nagrade odlučuje Povjerenstvo od 5 (pet) članova. Svečana dodjele Nagrade volonterima 2020.  bit će održana dana 23. listopada 2020. godine u Gradskoj vijećnici s početkom u 10 sati. Uvjeti za prijavu kandidata i Obrasci za prijavu nalaze se  na web stranici Savjetovališta Lanterna i na stranicama Grada Makarska.

Nadamo se da ćete podržati našu inicijativu i veselimo se Vašem odazivu!

Obrazac za prijavu mladog volontera do 25 godina

Obrazac za dugogodišnji doprinos razvoju lokalne zajednice volonterskim radom

Obrazac za organizatore volontiranja 2020.

Obrazac za volontere/ke

Upute za prijavitelje

„OBITELJ VOLONTIRA ZA OBITELJ”

 

Jučer, 29.9. Savjetovalište Lanterna je održalo humanitarnu prodaju kolača pod nazivom "Obitelj volontira za obitelj". Svi prikupljeni prilozi u iznosu od 3130 kn idu potrebitoj obitelji iz Makarske.

Ova akcija je organizirana povodom manifestacije Hrvatska volontira, čija je ovogodišnja tema obiteljsko volontiranje.

Kolače su radili naši vrijedni volonteri i ovim putem ih želimo istaknuti i poimenice se zahvaliti: Manuela Puharić, Snježana Glučina, Sanja Puharić, Elija Radić, Zrinka Agić, Marija Ravlić, Miranda Šimić, Danijela Šimić, Anamarija Šimić, Lucija Batinović, Ivona Vučić, Slastičarna Romana.

Također, zahvaljujemo svima koji su ove kolače kupili ili dali prilog i time nesebično pomogli!

01.10.2020.

 

GRUPE SAMOPOMOĆI SAVJETOVALIŠTA LANTERNA NASTAVLJAJU S RADOM

 

U sklopu programa Zajedno smo jači, podržanom od Ministarstva zdravstva, a koji je namijenjen prvenstveno osobama oboljelim od kroničnih nezaraznih, zaraznih i rijetkih bolesti, Savjetovalište Lanterna započinje ponovo s radom grupa samopomoći. Grupe samopomoći su edukativne grupe na kojima polaznici rade na usvajanju uvjerenja Teorije izbora, čiji je utemeljitelj Dr. William Glasser, američki psihijatar i psihoterapeut, koji je rekao da  sreća ili mentalno zdravlje znače život koji odabiremo živjeti, slagati se dobro s ljudima oko nas i koji su nam dragi, činiti sa svojim životom ono što vjerujemo da je vrijedno i ne činiti ništa što bi nekoga moglo omesti da ima jednake šanse za sreću kao i mi.

Kroz rad grupa samopomoći, polaznici imaju mogućnost da, kroz razgovor s voditeljicama i ostalim polaznicima, pronađu način da u prvi plan postave svoje zdrave i jake strane te ključne bliske osobe.
Na zdravlje možda ne možemo direktno utjecati, ali je dobro znati da zdravljem možemo upravljati kroz odabir svojih ponašanja, svoj načina življenja jer je naše i mentalno i tjelesno zdravlje odraz naših uspješnih ili manje uspješnih odabira ponašanja. Život stavi pred nas različite priče, a na nama je da izaberemo hoćemo li se i kako uskladiti s tim okolnostima. Življenje u ljubavi i življenje u strahu stvaraju suprotne učinke na tijelo i um. Koliko god da nam je teško, trebamo znati da uvijek imamo mogućnost izbora i da možemo izabrati vidjeti bolest kao priliku da svoj život očistimo od stresa i svega onoga što nas je do sada činilo nesretnima i ispuniti svoj život radošću i ljubavlju. Upravo na grupama samopomoći možete naučiti, kako uz primjenu Teorije izbora, poboljšati i svoje mentalno i svoje tjelesno zdravlje odabirom sretnijih i uspješnijih oblika ponašanja.
Grupe kreću s radom u ponedjeljak, 19.10. u 19 sati te ćemo se o daljnjem nastavku rada grupa dogovoriti na prvom sastanku.

Voditeljice su psihologinje i psihoterapeutkinje Ivona Vučić i Matea Jukić Talaja, a prijaviti se možete u Savjetovalištu Lanterna na telefon 021/616-992, mob.  ili putem Facebook stranice Savjetovališta Lanterna.
 

14.10.2020.

tolstoj-glavna.jpg

IZLET NA BIOKOVO

 

Savjetovalište Lanterna je organiziralo poludnevni izlet na Biokovo u sklopu projekta „Rastimo uz pokret”, financiranog od Ministarstva zdravstva. U izletu je sudjelovalo 13 djece, od drugog do šestog razreda osnovne škole i projektni tim od 4 odraslih.

 

Na izlet smo se uputili 22.10. u 13 sati, u organizaciji agencije Tip – extreme. Za početak, otišli smo do vidikovca Skywalk, „Nebeske šetnice”, koji je napravljen od stakla, u obliku potkove i nalazi se iznad litice na nadmorskoj visini od 1228 metara. Važno je naglasiti kako su sva djeca bila dovoljno odvažna i prošetala (i par puta) po vidikovcu, promatrajući u daljini otoke Hvar, Brač, Korčulu, pa čak i Vis.

Nakon vidikovca, uputili smo se u kratku šetnju do vrha Sinjal (1333 m). Tijekom šetnje susreli smo divlje konje, vidjeli fosile morskoga ježa i okamenjenog puža, a cijeli izlet je bio popraćen edukativnim crticama o Biokovu i njegovoj flori i fauni koje je vodička djeci približila i učinila još zanimljivijim.

Uslijedila nam je večera u restoranu „Vrata Biokova” nakon koje smo se kratko još prošetali da pogledamo sjajan zalazak, sretnemo krave i bika i nakon svega, sretni i zadovoljni krenemo svojim kućama. Za kraj, djeca su s radošću sudjelovala u kvizu o svemu što su taj dan naučili.

26.10.2020.

DODJELA NAGRADA VOLONTERIMA 2020.

 

Tradicionalnu dodjelu nagrada volonterima, već četvrtu po redu, održali smo jutros u prostorijama vatrogasnog doma. Želimo se još jednom od srca zahvaliti svima koji su nekoga nominirali i čestitati nominiranima i onima koji su osvojili nagrade!

 

Ovim putem ćemo objaviti sve koji su ponos našeg grada:

 

Za kategoriju mladi volonter/volonterka do 25 godina

Dobitnica: Bruna Rašić

Zahvalnica: Lucija Batinović

 

Za kategoriju Organizator volontiranja 2020.

Dobitnici su: Pjevački zbor matice umirovljenika - Marineta

Zahvalnica: Udruga za održivi razvoj Osejava

Zahvalnica: Udruga Kačić

Zahvalnica: PK Galeb

 

Za kategoriju Dugogodišnji doprinos razvoju lokalne zajednice volonterskim radom

Dobitnik: Nenad Židić

 

Kategorija za Volontera/volonterku godine

Dobitnik: Zvonko Puharić

Zahvalnica: Nives Rašić

 

Posebne zahvalnice

Volonterski centar Crvenog križa Makarska

pok. Zoja Puharić

26.10.2020.

NAUČITE KAKO NAPRAVITI SVOJE NOVINE

 

U subotu, 30.10 u 14.30 Savjetovalište Lanterna organizira novinarsku radionicu za učenike 7. i 8. Razreda. Radionice će se održavati u prostoru Savjetovališta Lanterna uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Polaznici bi se poticali da promišljaju i obrađuju teme i događaje koji su njima zanimljivi, da kritički razmišljaju o svakodnevnim stvarima ali i o ulozi medija, te su radionice zamišljene maksimalno interaktivno. Dio radionica bi se provodio i na terenu.  

 

Kroz 10 tjedana prošle bi se osnove novinarstva, a u praksi bi se prošle sve važnije novinarske forme počevši od vijesti do reportaže, odnosno programa za obradu fotografija i prijeloma.

 

Radionice će voditi grafički dizajner Dominik Glučina i novinarka Ivona Ćirak.

28.10.2020.