GRUPE SAMOPOMOĆI SAVJETOVALIŠTA LANTERNA NASTAVLJAJU S RADOM

 

U sklopu programa Zajedno smo jači, podržanom od Ministarstva zdravstva, a koji je namijenjen prvenstveno osobama oboljelim od kroničnih nezaraznih, zaraznih i rijetkih bolesti, Savjetovalište Lanterna započinje ponovo s radom grupa samopomoći. Grupe samopomoći su edukativne grupe na kojima polaznici rade na usvajanju uvjerenja Teorije izbora, čiji je utemeljitelj Dr. William Glasser, američki psihijatar i psihoterapeut, koji je rekao da  sreća ili mentalno zdravlje znače život koji odabiremo živjeti, slagati se dobro s ljudima oko nas i koji su nam dragi, činiti sa svojim životom ono što vjerujemo da je vrijedno i ne činiti ništa što bi nekoga moglo omesti da ima jednake šanse za sreću kao i mi.

Kroz rad grupa samopomoći, polaznici imaju mogućnost da, kroz razgovor s voditeljicama i ostalim polaznicima, pronađu način da u prvi plan postave svoje zdrave i jake strane te ključne bliske osobe.
Na zdravlje možda ne možemo direktno utjecati, ali je dobro znati da zdravljem možemo upravljati kroz odabir svojih ponašanja, svoj načina življenja jer je naše i mentalno i tjelesno zdravlje odraz naših uspješnih ili manje uspješnih odabira ponašanja. Život stavi pred nas različite priče, a na nama je da izaberemo hoćemo li se i kako uskladiti s tim okolnostima. Življenje u ljubavi i življenje u strahu stvaraju suprotne učinke na tijelo i um. Koliko god da nam je teško, trebamo znati da uvijek imamo mogućnost izbora i da možemo izabrati vidjeti bolest kao priliku da svoj život očistimo od stresa i svega onoga što nas je do sada činilo nesretnima i ispuniti svoj život radošću i ljubavlju. Upravo na grupama samopomoći možete naučiti, kako uz primjenu Teorije izbora, poboljšati i svoje mentalno i svoje tjelesno zdravlje odabirom sretnijih i uspješnijih oblika ponašanja.
Grupe kreću s radom u ponedjeljak, 19.10. u 19 sati te ćemo se o daljnjem nastavku rada grupa dogovoriti na prvom sastanku.

Voditeljice su psihologinje i psihoterapeutkinje Ivona Vučić i Matea Jukić Talaja, a prijaviti se možete u Savjetovalištu Lanterna na telefon 021/616-992, mob.  ili putem Facebook stranice Savjetovališta Lanterna.
 

14.10.2020.

„OBITELJ VOLONTIRA ZA OBITELJ”

 

Jučer, 29.9. Savjetovalište Lanterna je održalo humanitarnu prodaju kolača pod nazivom "Obitelj volontira za obitelj". Svi prikupljeni prilozi u iznosu od 3130 kn idu potrebitoj obitelji iz Makarske.

Ova akcija je organizirana povodom manifestacije Hrvatska volontira, čija je ovogodišnja tema obiteljsko volontiranje.

Kolače su radili naši vrijedni volonteri i ovim putem ih želimo istaknuti i poimenice se zahvaliti: Manuela Puharić, Snježana Glučina, Sanja Puharić, Elija Radić, Zrinka Agić, Marija Ravlić, Miranda Šimić, Danijela Šimić, Anamarija Šimić, Lucija Batinović, Ivona Vučić, Slastičarna Romana.

Također, zahvaljujemo svima koji su ove kolače kupili ili dali prilog i time nesebično pomogli!

01.10.2020.

30.09.2020.

JAVNI POZIV

 ZA PRIJAVU KANDIDATA NA NATJEČAJ ZA DODJELU NAGRADA VOLONTERIMA

Povodom obilježavanja Dana grada Makarske pozivamo sve organizatore volontiranja i volontere da se prijave na Natječaj za volontere 2020.

 

Savjetovalište Lanterna u partnerstvu s Gradom Makarska četvrtu godinu organizira svečanu dodjelu nagrada najzaslužnijim volonterima, ali i organizatorima volontiranja s područja grada Makarske.

 

Ovo je bila izazovna godina za sve nas, ali na neki način značajna za volontiranje jer smo svi svjedoci kako su volonteri u kriznim situacijama naša snaga i potreba. Volontiranje je bilo puno izazova, ali su ljudi koji volontiraju kao i bezbroj puta do sada pokazali kako na njih možemo računati i kako nam je njihova uloga važna. Iako je situacija vezano za Covid-19 i dalje neizvjesna smatramo kako je važno pogotovo u ovoj godini održati dodjelu nagrada volonterima i na taj im način zahvaliti za njihov trud.

 

Mnoge organizacije u našem gradu godinama uspješno organiziraju volonterski rad i uključuju veliki broj volontera. Volonteri svojim nesebičnim radom doprinose rastu i razvoju svake društvene zajednice te je njihova uloga  sve važnija u modernom svijetu. Njihovu važnost najbolje opisuje citat Sherry Anderson: „Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni već zato što su neprocjenjivi.“

 

Zainteresirani organizatori volontiranja mogu nominirati vlastitu organizaciju, neku drugu organizaciju (za koju smatraju da bi trebala biti nominirana) te svoje volontere za nagradu volontiranja tako što će ispuniti Obrazac za prijavu volontera ili organizatora volontiranja i isti dostaviti mailom ili poslati poštom na adresu:

 

Savjetovalište Lanterna

Trg Tina Ujevića 5/3

21300 Makarska

e-mail: savjetovalište.lanterna@st.t-com.hr

 

Na natječaj se mogu prijaviti sve neprofitne organizacije (udruge, zaklade, javne ustanove, mjesni odbori; prema čl.7 Zakona o volonterstvu) najkasnije do 12. listopada 2020. godine.

O dobitnicima nagrade odlučuje Povjerenstvo od 5 (pet) članova. Svečana dodjele Nagrade volonterima 2020.  bit će održana dana 23. listopada 2020. godine u Gradskoj vijećnici s početkom u 10 sati. Uvjeti za prijavu kandidata i Obrasci za prijavu nalaze se  na web stranici Savjetovališta Lanterna i na stranicama Grada Makarska.

Nadamo se da ćete podržati našu inicijativu i veselimo se Vašem odazivu!

Obrazac za prijavu mladog volontera do 25 godina

Obrazac za dugogodišnji doprinos razvoju lokalne zajednice volonterskim radom

Obrazac za organizatore volontiranja 2020.

Obrazac za volontere/ke

Upute za prijavitelje

22.09.2020.

 

KREATIVNE RADIONICE MISLI U BOJI

UZ PODRŠKU MINISTARSTVA ZDRAVSTVA

 

Kroz projekt Zajedno smo jači! uz podršku Ministarstva zdravstva Savjetovalište Lanterna nastavlja s radionicama kreativne terapije Misli u boji. Radionice će krenuti s radom u subotu 19. rujna i održavat će se jedan put tjedno. Voditeljica radionica je i dalje naša suradnica Tina Divić, inače dizajnerica te profesorica likovne kulture i umjetnosti.

Cilj projekta je unaprjeđenje psihičkog i tjelesnog zdravlja osoba oboljelih od malignih, kroničnih nezaraznih, rijetkih i zaraznih bolesti. Kroz rad na radionicama polaznici će raditi na otkrivanju svojih unutarnjih potencijala, kreativnih resursa, razvojem pozitivnih, jakih strana koje im mogu pomoći da se lakše suoče s problemima, sagledaju ih u novom svjetlu, bolje razumiju te s njima nose na jedan uspješniji i bolji način.

Radionice su besplatne, prijave mogu ići putem fb stranice ili putem telefona 0989591594.

 

                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                         Voditeljica projekta:

 

                                                                                                                                                                          Ivona Vučić

15.09.2020.

 

NAŠ DOPRINOS ZAJEDNICI

Danas ispred prostorija Udruga Sunce bilo je radno i veselo. Okupili su se članovi Udruge Sunce te članovi Savjetovališta Lanterna koji u partnerstvu provode projekt Osvijesti i prihvati promjenu podržan od Ureda za udruge, kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje. Jednoipolgodišnja provedba projekta se polako provodi kraj, a rezultati projekta će još dugo biti vidljivi u obliku školskog staklenika, uređenog školskog okoliša te sada i visećih vrtova prilagođenih za vrtlarenje osoba smanjene pokretljivosti. Jedan od ciljeva ove akcije je senzibilizacija zajednice o mogućnostima i potrebama osoba s invaliditetom, sprečavanju njihove institucionalizacije i marginalizacije te povećati broj inkluzivnih volontera stvaranjem uvjeta za volontiranje u zajednici jer se volontiranjem stvaraju pozitivne promjene na događanja u zajednici.

Nakon uspješno odrađenog posla korisnici Udruge Sunce i volonteri su se okupili u ugodnom i veselom druženju. Ovo je samo jedna od brojnih aktivnosti provedenih kroz projekt Osvijesti i prihvati promjenu, kojim smo nastojali građanima Makarske i Makarskog primorja približiti življenje u skladu s načelima održivog razvoja te ih educirati o istom. Ovakvi i slični projekti su hvalevrijedni za našu lokalnu zajednicu jer svojim aktivnostima kako kreativnim tako i edukativnim uključuje građane, od onih najmlađih do najstarijih te ih potiču na promišljanje o tome kakav život živimo, ugrožava li naš način življenja buduće generacije, kakvu Makarsku želimo imati u budućnosti te odrediti se kojim putem želimo ići.


                                                                                                                                                                                 Voditeljica projekta:
                                                                                                                                                                                 Ivona Vučić

20.07.2020.

 

INKLUZIVNO VRTLARENJE

 

U četvrtak, 9. srpnja u 19 sati Savjetovalište Lanterna u partnerstvu s Udrugom Sunce Makarska organizira radionicu inkluzivnog vrtlarenja kroz projekt Osvijesti i prihvati promjenu uz podršku Ureda za udruge, kroz Švicarsko - hrvatski program suradnje.

Mladi s teškoćama i njihovi roditelji će uz stručnu pomoć agronoma Ante Kovačića postaviti i posaditi "viseće vrtove" prilagođene osobama u invalidskim kolicima.

Zahvaljujemo autorici plakata Tini Divić

 

                                                                                                                                                                             Voditeljica projekta:

                                                                                                                                                                              Ivona Vučić

09.07.2020.

 

ODRŽIVOST U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

U četvrtak, 4.6.2020. u 10.30 Savjetovalište Lanterna je u partnerstvu sa JU Makarska razvojna agencija i OŠ Stjepana Ivičevića organiziralo edukaciju za učenike i njihove nastavnike o biovrtlarenju  i sadnji bilja u plasteniku pod nazivom Urbani vrtlari. Na radionicu se odazvao velik broj učenika koji su pozorno slušali izlaganje voditeljice Mile Lukić, koja je na zabavan, a opet poučan način informirala učenike o radu u stakleniku koji će nakon završetka projekta Osvijesti i prihvati promjenu ostati u vlasništvu osnovne škole. Djeca nisu dobila samo teoretska znanja nego su se također okušala i pripremi zemlje i sijanju bilja u stakleniku…Vjerujemo da će to biti velika radost kada u dogledno vrijeme budu mogli ubrati svoje začinsko bilje, svoju rajčicu, svoju mrkvu. Kroz projekt je kupljen i velik broj sadnica za uređenje školskog dvorišta te će se kroz projekt  financirati i set za navodnjavanje Kap po kap za staklenik i školski vrt.

Projekt Osvijesti i prihvati promjenu je projekt obrazovanja za održivi razvoj, a održivi razvoj je razvoj koji zadovoljava potrebe današnjice, a pritom ne ugrožava potrebe budućih generacija. Ovakvi i slični partnerski projekti koje organiziraju organizacije civilnog društva su važni jer se na ovaj način mogu čuti i stavovi građana i ovakvi projekti imaju važnu ulogu u podizanju svijesti i educiranju građana o održivom razvoju i zaštiti okoliša. Aktivnosti projekta Osvijesti i prihvati promjenu su najviše usmjerene na djecu i mlade, kao i na članove njihovih obitelji, povezane s unapređenjem njihovih vještina i znanja o održivom razvoju. Ovim projektom također promičemo volontiranje među djecom i mladima, budući da ono osnažuje pojedince i pomaže u izgradnji snažnijih zajednica, potiče nove vještine i građansku odgovornost.

Projekt Osvijesti i prihvati promjenu je podržan od Ureda za udruge, kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje.


                                                                                                                                                                                 Voditeljica projekta:
                                                                                                                                                                                 Ivona Vučić

05.06.2020.

 

MISLI U BOJI – ART TERAPIJA KROZ PROJEKT ZAJEDNO SMO JAČI

 

U subotu, 6. lipnja ponovo kreću radionice kreativnog izražavanja Misli u boji, ovaj put u prirodnom okruženju na Svetom Petru ili Osejavi (prema dogovoru) uz vodstvo naše voditeljice Tine Divić. Radionice su dio projekta Zajedno smo jači, podržanog od Ministarstva zdravstva.

Zainteresirani se mogu javiti na mob 0989591594 ili direktno voditeljici na broj 0915115974 te putem FB stranice Savjetovališta Lanterna

                                                                                                                                                                                  Voditeljica projekta:
                                                                                                                                                                                 Ivona Vučić

02.06.2020.

 

OSVIJESTI I PRIHVATI PROMJENU

Savjetovalište nastavlja sa svojim aktivnostima u sklopu projekta Osvijesti i prihvati promjenu, projekta čiji je cilj obrazovanje za održivi razvoj, a ciljana skupina projekta su sve dobne skupine od onih najmlađih do umirovljenika.

 

Danas,  u četvrtak, 7. svibnja u 16 sati, nakon jako dobrog odaziva srednjoškolaca na prve tri radionice, će se održati posljednja radionica iz ciklusa radionica Građanski inkubator, a tema je Korupcija – život u sivoj zoni. Voditelj radionice je Petar Kelvišer, predsjednik Udruge partnera Ruke za bolju Makarsku.

 

Sutra, u petak, 8. svibnja započinje novi ciklus radionica Prošlost, sadašnjost i budućnost makarskog turizma. Prva radionica je organizirana s učenicima 1. razreda Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića, također škole partnera u projektu.  Tema prve radionice je Kriza i turizam, s osvrtom na trenutno stanje, dosadašnje krize te njihov utjecaj na razvitak turizma. Voditelj ove radionice je prof. povijesti Neven Jović.

 

U sklopu istog projekta kreću i projektne aktivnosti Recycle & Reuse u partnerstvu s Udrugom Sunce Makarska. Kroz ove projektne aktivnosti će se organizirati šest kreativnih radionica za osnovnoškolce, srednjoškolce, korisnike Udruge Sunce i umirovljenike. Raspored radionica možete pratiti na FB stranici Savjetovališta Lanterna.

 

Prva radionica će se održati već danas, u četvrtak u 18 sati. Radionicu pod nazivom Audio Accessorise, vodite će naša voditeljica Tina Divić. Radionica će se moći pratiti u prijenosu uživo na FB stranici Savjetovališta Lanterna. Tijekom sat vremena će pratitelji moći odgledati video koji je voditeljica snimila, postavljati pitanja te nakon održane radionice poslati svoje uratke, ako to žele. Od materijala je potrebno pripremiti stare audio kazete, filc (ili neku drugu tkaninu) i patent te škare i vruće ljepilo.

 

Projektne aktivnosti Recycle & Reuse ćemo završiti 29., 30. I 31. svibnja obilježavanjem Tjedna održivog razvoja.

Na Facebook stranici Savjetovališta Lanterna organizirat će se izložba dječjih radova (djece do 12 godina) „Kako mogu pomoći majci prirodi?“,  a djeca svoje uratke već mogu slati već sada na fb stranicu Savjetovališta Lanterna. Za srednjoškolce će biti organiziran online kviz Svi možemo pomoći te okrugli stol na temu Življenje u skladu s načelima održivog razvoja.

Navedene aktivnosti će se zbog trenutne situacije s virusom COVID19  održavati  online putem, a sve potrebne informacije možete dobiti na telefon Savjetovališta Lanterna 616-992, putem maila ili FB stranice Savjetovališta Lanterna.                                                                                                                                                                                 Voditeljica projekta:
                                                                                                                                                                                 Ivona Vučić

12.05.2020.

 

                                                     ŽIVLJENJE U SKLADU S NAČELIMA ODRŽIVOG RAZVOJA

Savjetovalište Lanterna nastavlja s ciklusom radionica za srednjoškolce Građanski inkubatora u sklopu projekta Osvijesti i prihvati promjenu, podržanog od Ureda za udruge, kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje.


Voditelj edukacije je Petar Kelvišer, predsjednik Udruge Ruke za bolju Makarsku.


Cilj projekta je obrazovanje za održivi razvoj, a trenutna situacija i sve što se događa ukazuje na to da je ovakva vrsta edukacija i te kako potrebna. Svjedoci smo da svuda oko nas ima jako puno neravnopravnosti, siromaštva, bolesti, nepismenih, ugroženosti ljudskih prava i sloboda, onečišćenosti ekosustava, a cilj ovakvih edukacija je o svemu tome informirati i senzibilizirati mlade koji će, ako se i sami ne uključe u rješavanje ovih pitanja, snositi posljedice neodrživog načina življenja.
 

Svi bismo se trebali učiti snositi odgovornost za svoje postupke te osvijestiti da svatko od nas svojim razumnim ponašanjem može doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja za sve nas.  Ukoliko su odgojem i obrazovanjem mladi senzibiliziraju za življenje u skladu s načelima održivog razvoja, usvoje  odgovarajuća znanja i vrijednosti te razviju kako osobnu tako i društvenu odgovornost to će se zasigurno odraziti u njihovim odlukama.
 

Na radionicama će se obrađivati teme poput komunikacije, sterotipa, diskriminacije i korupcije.  
Radionice će se održati putem Zoom platofrme, a zainteresirani se mogu prijaviti putem FB stranice Savjetovalište Lanterna, na telefon 0989591594 ili direktno voditelju radionica Petru Kelvišeru.

                                                                                                                                                                                 Voditeljica projekta:
                                                                                                                                                                                 Ivona Vučić

29.04.2020.

 

ZA PROMJENU NIKAD NIJE KASNO

 

Savjetovalište Lanterna kreće s novim ciklusom radionica Novim  vještinama do zaposlenja kroz projekt ZA PROMJENU NIKAD NIJE KASNO. Projekt se provodi uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, za nezaposlene osobe, s naglaskom na žene iznad 40 godina  te nezaposlene osobe s invaliditetom. Ovaj put će se, s obzirom na novonastale okolnosti, radionice održavati on line putem ZOOM aplikacije. Nemojte da Vas to zaplaši, skidanje i uporaba aplikacije je vrlo jednostavna, a o tome ćete dobiti sve potrebne upute od naše voditeljice Glorije Matić nakon prijave na radionice.

Radionice kreću s radom već u ponedjeljak u 15 sati.

Obrađivat će se sljedeće teme:


Komunikacija – što je to komunikacija, vrste komunikacije, uspješna komunikacija – feedback, aktivno slušanje.

 
Kako pobijediti strah od javnog govora – kako  savladati strah od javnog govora, kako se ugodnije osjećati u stresnim situacijama.


Javna prezentacija – kako što bolje napraviti javnu prezentaciju u 5/10/20 minuta? Kako odabrati ono što želite reći? Kako ostaviti što bolji dojam na publiku? Kako pomaknuti planine svojim govorom/prezentacijom?


Kako sebe prezentirati – kako predstaviti sebe na razgovoru za posao, upoznavanje sebe, naučiti što bismo trebali reći, a što zadržati za sebe.


Pisanje životopisa – od kojih se dijelova sastoji životopis, koji su to crveni kartoni, a koji „samo“ greškice, što sve treba životopis sadržavati i gdje i kako možemo istaknuti najbolje o sebi. 


Financijska pismenost – osvijestiti sebe i svoje navike trošenja novaca te napraviti plan za buduće trošenje vlastitih novaca kako bi budućnost bila malo bogatija.


Termini radionica su 20.4., 21.4., 22.4., 23.4., 27.4. i 28.4. od 15 do 17 sati. 

Prijaviti se možete na mob. 0989591594, putem maila ili fb stranice Savjetovališta Lanterna.

 

                                                                                                                                                                                 Voditeljica projekta:

                                                                                                                                                                                             Ivona Vučić

16.04.2020.

 

PSIHOSOCIJALNA POMOĆ

Koronavirus COVID-19 nas je na neko vrijeme zaustavio u redovnim aktivnostima. Socijalni kontakti u fizičkom smislu svedeni su na najmanju mjeru. Savjetovalište Lanterna je svjesno važnosti takve odluke i u potpunosti je podržava. Bez obzira na trenutnu situaciju mi nismo sasvim zaustavljeni u našem djelovanju. Naša glavna djelatnost je prevencija i zaštita mentalnog zdravlja i pružanje psihosocijalne pomoći i tu zadaću možemo ispunjavati i putem ostalih dostupnih kanala komunikacije.

Ovo je jedna potpuno nova situacija za sve nas i ne reagiramo svi na isti način. Ono što je važno naglasiti da su u ovakvim situacijama sve emocije prisutne i strah i ljutnja i tuga… i sve su emocije normalne za čovjeka. Problem se javlja kada nas emocije  preplave i blokiraju u našem redovnom djelovanju. Ukoliko smatrate da se ne nosite dobro s okolnostima koje vas okružuju i ukoliko osjećate da ne funkcionirate kako biste željeli, slobodno nas kontaktirajte. Izuzetno je važno reagirati na vrijeme i osposobiti vlastite kapacitete za lakše nošenje sa trenutnom  situacijom.

Zdravlje je važno.

#ostanikodkuće

 

Svaki radni dan od 8 – 13 sati dostupni smo na telefonu: 021 616-992 i na

mail adresi: savjetovaliste.lanterna@st.t-com.hr

Za sve potrebne informacije dostupni smo i pute naše facebook stranice.

Ukoliko bude potrebe spremni smo i na uvođenje svakodnevnih poslijepodnevnih dežurstava putem telefona. O svemu ćete biti pravovremeno obaviješteni.

19.03.2020.

EDUKACIJA ZA MLADE –

KAKO MOGU UTJECATI NA PROMJENE U SVOJOJ SREDINI

 

Savjetovalište Lanterna već godinu dana provodi projekt obrazovanja za održivi razvoj Osvijesti i prihvati promjenu!, uz podršku Ureda za udruge kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje.  

Kroz ovaj projekt je Savjetovalištu Lanterna odobreno 395.000,00 kn, a vrijeme trajanja projekta je 18 mjeseci. Projekt se provodi u partnerstvu sa JU MARA, OŠ Stjepana Ivičevića, SŠ fra Andrije Kačića Miošića, Udrugom Ruke za bolju Makarsku te Udrugom osoba s invaliditetom Sunce.
Kroz ovaj projekt nastojimo informirati te educirati sve dobne skupine te podići svijest građana o održivom razvoju. Promičemo volontiranje među djecom i mladima, budući da ono osnažuje pojedince i pomaže u izgradnji snažnijih zajednica, potičemo nove vještine i građansku odgovornost kod mladih.  Korisnici projekta su djeca, mladi, roditelji, nastavnici i svi ostali zainteresirani građani. Iako su pitanja vezana uz održivi razvoj integrirana u planove i programe formalnog učenja (u osnovnim i srednjim školama), određene teme nemaju jednaku kvalitetu te su potrebni dodatni napori organizacija civilnoga društva u osiguravanju praktičnog aspekta učenja u područjima kao što su zaštita okoliša i prirodnih dobara; održiva proizvodnja i potrošnja; ljudska prava i demokratsko građanstvo; poticanje i planiranje održivog razvoja; socijalna kohezija; zdravlje te kulturna i tradicijska baština. 

Kroz projekt se svake subote provode dramske radionice za djecu i roditelje uz vodstvo naše dugogodišnje suradnice, profesionalne lutkarice Božene Delaš.

U završetku je postavljanje staklenika u dvorištu OŠ S. Ivičevića te će se nakon toga raditi na uređenju školskog okoliša.


U cilju informiranja i senzibiliziranja mladih u subotu, 22. veljače ponovo krećemo s radionicama za srednjoškolce Građanski inkubator koje će voditi predsjednik Udruge partnera Ruke za bolju Makarsku Petar Kelvišer. Ciklus od šest radionica u trajanju od dva sata obrađivat će teme kao što su nenasilna komunikacija, predrasude, stereotipi, identitet, diskriminacija, ljudska prava, korupcija. 


Učenici će, osim što će steći određena znanja o gore navedenim temama, naučit  kako voditi diskusiju, kako uspješno komunicirati, osvijestiti načine na koje se krše ljudska prava, osvijestiti svoju ulogu u društvu, naučiti propitivati uobičajene stereotipe i predrasude, prepoznati korupciju u različitim društvenim situacijama,  upoznati osnovne odrednice aktivnog građanstva,

 

Svi zainteresirani se mogu prijaviti na radionice putem naše fb stranice, putem telefona 0989591594 ili direktno u školi kod školskog psihologa ili pedagoga. 

 

                                                                                                                                                                                 Voditeljica projekta

                                                                                                                                                                                            Ivona Vučić

26.02.2020.

lanterna_web.jpg

BESPLATNE PRIPREME ZA DRŽAVNU MATURU SAVJETOVALIŠTA LANTERNA

 

 

Od samog početka održavanja državne mature u Hrvatskoj učenici pokazuju da se kroz redovito školovanje ne mogu dovoljno kvalitetno pripremiti za polaganje državne mature i da je velikom broju učenika potrebna dodatna pomoć. Pohađanje priprema za državnu maturu je veliki izdatak za obitelj, stoga takve pripreme mogu osigurati samo učenici boljeg socio - ekonomskog statusa.

 

Rezultati na nivou R. Hrvatske pokazuju da je Hrvatski jezik jedan od najzahtjevnijih nastavnih predmeta na državnoj maturi.

 

Ispit se sastoji od dva dijela koja će se ove godine polagati subotom: esejski dio 16. svibnja, a test 13. lipnja. Osim promjene datuma održavanja ispita, još jedna novost uvedena je u provedbu ovog ispita.  Taj novitet odnosi se na esejski dio ispita na kojem učenik ne mora ostvariti bodove jednake ili veće od praga prolaznosti kako bi uspješno položio Hrvatski jezik na maturi. Međutim, test  koji obuhvaća gramatiku i povijest književnosti i dalje mora biti napisan za minimalnu prolaznu ocjenu (dovoljan) kako bi predmet bio položen.

 

Kako na području Makarske pripreme iz Hrvatskog jezika nisu organizirane izvan škole, a maturanti često odlaze u Split i Zagreb što mogu priuštiti samo rijetki,  Savjetovalište Lanterna je prije četiri godine započelo s pripremama, koje su za sve učenike bile besplatne, a mi smo se trudili osigurati sredstva iz različitih natječaja.

 

Dakle, od 2017. g., već četvrtu godinu za redom Savjetovalište Lanterna organizira besplatne pripreme državne mature iz Hrvatskog jezika s ciljem da se maturantima makarskih srednjih škola olakša pripremanje gradiva i smanji nepotreban stres u situaciji koja im je važna za planiranje budućnosti.

 

Možemo reći da već imamo dobro iskustvo u provođenju ove aktivnosti, da je svake godine nastojimo unaprijediti što potvrđuje veliki interes maturanata.

 

Ponosni smo što smo kvalitetno realizirali ovaj projekt o čemu svjedoče i sami učenici koji su u svojim evaluacijama dali najviše ocjene pripremljenosti i stručnom znanju profesorica, te organizaciji i korisnosti ovih priprema. Lani je kroz pripreme prošlo 80-ak učenika.

 

Stoga nas, ni ovu godinu, nakon provedene ankete među učenicima završnih razreda obje srednje škole, nije iznenadio još veći interes učenika za pripreme (108 učenika). Posebno nam je drago što su se učenici strukovnih zanimanja prijavili u velikom broju.

 

Pripreme za državnu maturu su započele ove subote, 1. veljače 2020.

 

I ovu godinu pripreme  vodi profesorica hrvatskoga jezika i književnosti Antonija Vuletić, uz koordinaciju psihologinje, profesorice Sanje Puharić, a održavat će se, s dopuštenjem ravnatelja Slavka Gudelja,  u SŠ fra Andrije Kačića Miošića.

 

Pripreme za državnu maturu planiramo realizirati kroz  12 susreta, svake subote (od 9 do 12,30 sati) do konca travnja, unutar kojih planiramo analizirati većinu književna djela koja se nalaze na popisu eseja za državnu maturu i temeljito proći jezični dio gradiva. Nastojat ćemo sve polaznike detaljno uputiti u sadržaje ispitivanja koji će se naći na državnoj maturi, razviti im potrebne vještine i ponoviti s njima stečena znanja – kazala nam je voditeljica.

 

Kao organizatori, iskreno se nadamo se da ćemo i ove godine ostvariti temeljni cilj: ojačati samopoštovanje  i smanjiti strah od neuspjeha što su važni čimbenici pri polaganju ispita te da ćemo potaknuti u učenicima volju za daljnjim učenjem i kvalitetnijim pripremanjem državne mature.

 

Mišljenja smo da smo na ovaj način omogućili izjednačavanje prilika svim maturantima za ostvarenje boljeg uspjeha na državnoj maturi, a samim time i omogućili lakše upisivanje željenih studija.

 

Napominjemo da vjerujemo da će i ovogodišnji projekt  Savjetovališta  Lanterna priprema za državnu maturu iz Hrvatskoga jezika biti podržan od Grada Makarske; ove godine u okviru projekta Jednake mogućnosti za sve.

Sanja Puharić, prof., psihologinja

predsjednica Savjetovališta Lanterna

07.02.2020.

G.jpg
thumbnail.jpg
1thumbnail.jpg

 

                  DRAMSKE RADIONICE

                 ZA DJECU I RODITELJE


U subotu, 25. siječnja započinju s radom dramske radionice za djecu i roditelje. Radionice se provode kroz projekt Osvijesti i prihvati promjenu!, podržan od Ureda za udruge kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje. Voditeljica radionica će biti Božena Delaš, profesionalna lutkarica.


Do sada smo se već provodili takve vrste aktivnosti i te aktivnosti su se pokazale kao vrlo uspješne i interesantne i za djecu i za odrasle. Na radionicama djeca i roditelji zajedno s voditeljicom rade na osmišljavanju predstave na temu održivog razvoja koja će se izvesti prilikom obilježavanja Europskog tjedna održivosti.


                                                                                                                        Voditeljica projekta:
                                                                                                                        Ivona Vučić

22.01.2020.

Dramske radionice - plakat.jpg

 

                                     ZAJEDNO SMO JAČI - LANTERNINE GRUPE SAMOPOMOĆI NASTAVLJAJU S RADOM


Dr. William Glasser, utemeljitelj Teorije izbora, je rekao da  sreća ili mentalno zdravlje znači život koji odabirete živjeti, slagati se dobro s ljudima koji su oko vas i koji su vam dragi, činiti sa svojim životom ono što vjerujete da je vrijedno i ne činiti ništa što bi nekoga moglo omesti da ima jednake šanse za sreću kao i vi. Na tim uvjerenjima se zasniva i rad grupa Savjetovališta Lanterna koje nastavljaju sa svojim radom.
Ovaj put kreću dvije grupe. Prva grupa započinje s radom u ponedjeljak, 13.1.2010. u 18.30. kroz projekt Zajedno smo jači, uz podršku Ministarstva zdravstva. Cilj projekta je unaprjeđenje psihičkog i tjelesnog zdravlja osoba oboljelih od malignih, kroničnih nezaraznih, rijetkih i zaraznih bolesti. Kroz projekt nudimo različite aktivnosti od individualnog savjetodavnog rada, grupa samopomoći, kreativnih radionica i predavanja za javnost.
Zainteresirani se, već sada, mogu prijaviti za sudjelovanje na grupama samopomoći Teorije izbora. Kroz rad grupa samopomoći, polaznici imaju mogućnost kroz razgovor s voditeljicama i ostalim polaznicima pronaći način i put da u procesu liječenja otkriju i u prvi plan postave svoje zdrave i jake stane i ključne bliske osobe.
Na bolest možda ne možemo direktno utjecati, ali je dobro znati da bolešću možemo upraviti kroz odabir svojih ponašanja, svoj načina življenja jer je naše i mentalno i tjelesno zdravlje odraz naših uspješnih ili manje uspješnih odabira ponašanja. Život stavi pred nas različite priče, a na nama je da izaberemo hoćemo li se uskladiti s okolnostima tako da se slomimo ili da iz svega toga izrastemo još jači i čvršći. Življenje u ljubavi i življenje u strahu stvaraju suprotne učinke na tijelo i um. Koliko god da nam je teško, trebamo znati da uvijek imamo mogućnost izbora i da možemo izabrati vidjeti bolest kao priliku da svoj život očistimo od stresa i svega onoga što nas je do sada činilo nesretnima i ispuniti svoj život radošću i ljubavlju. Upravo na grupama samopomoći možete naučiti, kako uz primjenu Teorije izbora, poboljšati i svoje mentalno i svoje tjelesno zdravlje odabirom sretnijih i uspješnijih oblika ponašanja.
Voditeljice su psihoterapeutkinje Ivona Vučić i Matea Jukić Talaja, a prijaviti se možete u Savjetovalištu Lanterna na telefon 021/616-992 ili putem Facebook stranice Savjetovališta Lanterna.

Kroz projekt Zajedno smo jači! Savjetovalište Lanterna istoj ciljanoj skupini nudi i radionice kreativne terapije Misli u boji. Radionice će krenuti s radom u subotu 1. veljače i održavat će se jedan put tjedno. Voditeljica radionica će biti Tina Divić, profesorica likovne kulture i umjetnosti.

Kreativna terapija se bavi otkrivanjem unutarnjih potencijala, kreativnih resursa, razvojem pozitivnih, jakih strana koje nam pomažu da se lakše suočimo s problemima, sagledamo ih u novom svjetlu, bolje razumijemo i s njima nosimo na konstruktivniji način. Kao alat na radionicama će se koristit umjetnički mediji i kreativno izražavanje (slikanje, crtanje, modeliranje, igra, pokret, govor tijela, …) kako bi se omogućio pristup vlastitim osjećajima i mislima. Od polaznika se ne zahtijevaju nikakva umjetnička umijeća i znanja već se polazi od pretpostavke da smo svi kreativna bića sa pregršt zatomljenih potencijala koje treba otkriti.

Druga grupa samopomoći je naša stara grupa koja je krenula s radom u studenom i sada nastavljamo u istom terminu ponedjeljkom od 19 do 20 sati. Rad ove grupe financiran je kroz projekt Za promjenu nikad nije kasno, podržan od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Sa svim prijavama krećemo već sada. Zainteresirani se mogu javiti putem maila savjetovaliste.lanterna@st.t-com.hr, ili telefona 0989591594.
Aktivnosti su besplatne, sudjelovanje je dobrovoljno i svi zainteresirani se mogu pridružiti grupama kad god to požele uz prethodnu prijavu.

                                                                                                                                                            Voditeljica projekta:
                                                                                                                                                             Ivona Vučić

08.01.2020.

  • Facebook
rh.png
Malogo.png
fin.png

Savjetovalište Lanterna je

korisnik institucionalne podrške

Nacionalne zaklade za razvoj

civilnoga društva za stabilizaciju

i/ili razvoj udruge

logo_novi2.png
logo_novi1.png
osvijesti2.jpg

© 2018 

by Savjetovalište "Lanterna"